LANSIRANI IZ KAZA_HSTANA

Sojuz sa troje astronauta poletio ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

Lansiranje je bilo odloženo više od dvije nedjelje zbog dodatnih testova koje su Rusi radili na kapsuli. Poboljšana letjelica je opremljena novim sistemom navigacije, otpornijom zaštitom i većim brojem ćelija na solarnim panoima
81 pregleda 1 komentar(a)
Lansiranje Sojuza, Foto: Reuters
Lansiranje Sojuza, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2016. 07:49h

Novi Sojuz poletio je rano jutros iz Kazahstana sa troje astronauta koji idu da dopune posadu na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

U letjelici su Rus Anatolli Ivanišin, Amerikanka iz američke svemirske agencije NASA Katlin Rubins i Japanac Takuja Oniši, koj će provesti četiri mjeseca na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Sojuz je poletio sa kosmodroma u Bajkonuru, u Kazahstanu u 3.46 po centralnoevropskom vremenu.

Lansiranje je bilo odloženo više od dvije nedjelje zbog dodatnih testova koje su Rusi radili na kapsuli. Poboljšana letjelica je opremljena novim sistemom navigacije, otpornijom zaštitom i većim brojem ćelija na solarnim panoima.

Umjesto uobičajenih šest sati, letjelica će do svemirske stanice putovati dva dana, da bi kontrola na Zemlji imala više vremena za provjeru uvedenih poboljšanja.

Katlin Rubins biće prva žena na svemirskoj stanici od kada se vratila Italijanka Samanta Kristoforeti u junu 2015. godine. Kristoforeti drži rekord po najdužem boravku žene u svemiru, od 199 dana.

Takoja Oniši koji je letio kao pilot u velikoj aviokompaniji je 11. Japanac koji leti u svemir. On će učestvovati u testovima vezanim za program Kibo, japanske svemirske agencije.

Anatolij Ivanišin je bivši vojni pilot već je proveo 165 dana u svemiru od svoje prve misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici 2011. i 2012. godine.

Međunarodna svemirska stanica putuje orbitom brzinom od oko 28.000 kilometara na sat od 1998. godine i može se vidjeti sa Zemlje.

Troje kosmonauta pridružiće sadašnjem šefu svemirske stanice Džefu Vilijamsu iz NASA i ruskim astronautima Olegu Skripočkom i Alekseju Ovšininu.