Folksvagen Tiguan zakoračio u premijum segment

Nova generacija Folksvagenovog SUV modela veća je od prethodne i vizuelno potpuno drugačija, a napredne tehnologije i visok kvalitet izrade je stavljaju uz rame Audiju i BMW-u.
443 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2016. 08:47h

Folksvagen Tiguan je od prve pojave na tržištu važio za jedan od najkompletnijih SUV modela srednje veličine. Njemački proizvođač je kod druge generacije, koja je upravo lansirana na crnogorskom tržištu, iskoristio vrijednosti odlazećeg automobila i prilagodio ih današnjim zahtjevima klijenata.

“Prva generacija je u prodaji od 2007. godine, punih devet godina, što je dug period u ovo doba tehnološkog razvoja i napretka”, kazao je na promociji Tiguana Željko Božović, direktor „Rokšped Auto Centra”, ovlašćenog prodavca i servisera VW vozila za Crnu Goru. „Sa jedne strane to je bilo loše za prethodni model, ali sa druge to je dizajnerima i inženjerima Folksvagena dalo vremena da naprave ovako dobar proizvod”.

Folksvagen je značajno izmijenio dizajn Tiguana. Zaobljene linije prethodnika su prepustile mjesto oštrim oblicima, naborima i dinamičnim mišićavim konturama. Moderni farovi posjeduju LED dnevna svjetla, kao i zadnja svjetla u LED tehnologiji.

Novi model je zasnovan na tehnološki naprednoj MQB platformi VW grupe. Duži je i širi od prethodnika, što automatski znači da u unutrašnjosti ima više prostora nego ranije.

Iako će vam se sigurno učiniti da Tiguan izgleda dosta manji od direktnih konkurenata, on im je zapravo dimenzijama vrlo sličan. Za ovu optičku varku zaslužne su skladne proporcije i srezane linije koje sakrivaju veličinu vozila.

Novi Tiguan je 6 cm duži i 3 cm širi od starog (449 x 184 x 163 cm), što je omogućilo komforni smještaj tri osobe na zadnjim sjedištima.

Iako je Tiguan nešto niži nego ranije, pametan raspored omogućio je da čak i najvisočiji putnici mogu da sjede pozadi, a da im ni u kom pogledu ne bude tiojesno. Prtljažnik je povećan na 520 litara, što se klizanjem zadnje klupe unaprijed može povećati na 615 litara.

Nakon prve probne vožnje od Podgorice prema jadranskoj obali i povratka preko Lovćena, prvi utisak koji se nameće je izuzetno visok nivo prefinjenosti koji nudi ovaj automobil.

Kabina je izolovana od bilo kakvih spoljašnjih izvora buke, pa na boljem asfaltu u automobilu vlada gotovo savršena tišina.Tiguan je vrlo udoban preko neravnina, a vozne osobine opravdavaju renome jednog Folksvagena.

Verzija sa 4Motion pogonom na sve točkove koju smo vozili posjeduje sistem kojim vozač prilagođava karakteristike vozila podlozi i uslovima na putu.

Jedna od najvećih promjena u kabini je dostupnost nove digitalne instrument table sa displejom od 12,3-inča koju VW naziva Active Info Display.

“Sa svojim atraktivim dizajnom, sistemima bezbjednosti i pomoći vozaču, paletama boja i paketima opreme, Tiguan dolazi na prag premijum segmenta”, kaže Željko Božović. “Dizajn vozila je radio Brazilac Marko Pavone, koji je kod njega spojio brazilsku strast sa njemačkim kvalitetom, komforom i sigurnošću”.

“Tiguan je dostupan sa tri benzinska motora snage od 125, 150 i 180 konja, od kojih uz dvije jače verzije obavezno dolazi i 4x4 pogon”, kazao je Branko Vuksanović, menadžer prodaje VW vozila u “Rokšped Auto Centru”.

“Dizel ponuda se sastoji od dvolitarskih TDI agregata u verzijama od 115, 150 i 190 KS. Najjači motor se uvijek kombinuje sa 4x4 pogonom, dok kod druga dva kupac može da bira”, dodaje on.

Cijena osnovnog modela sa 1.4 TSI benzincem i Trendline paketom opreme je 22.400 eura. Paket Trendline obuhvata i tehnološki paket (multifunkcionalna kamera, automatsko zatamnjenje unutrašnjeg retrovizora, "Front Assist" radar, "Lane Assist"), ali mu nedostaju aluminijumski točkovi. Neprijatno iznenađenje je i to što kod osnovnog nivoa opreme ne možete da računate na elektronsku kontrolu stabilnosti ESC.

Zato već naredni paket Comfortline donosi sve što vam praktično treba sa aspekta bezbjednosti, vizuelnog ugođaja i komfora. Dizel verzija od 150 KS u kombinaciji sa ovim nivoom opreme staje 28.000 eura.

Modeli 2.0 TDI sa 4x4 pogonom i najbogatijim paketom Highline (Active Info displej, LED farovi, unutrašnje LED osvjetljenje, alu-točkovi 18 inča), koje smo vozili na prezentaciji, i koji mogu da stanu uz rame premijum modelima kao što su BMW X1 ili Audi Q3, staju 40.000 eura.

(PROMO SADRŽAJ)

Galerija

Bonus video: