Saputnik za svaku avanturu: Great Wall Speed 5 Hunter

Hanter je stvoren za one koji sa ograničenim budžetom žele da dođu do vozila za aktivan život, lov, ribolov, kampovanje...
62 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2016. 07:14h

Maskirna “odora” sigurno je bila najatraktivniji detalj zbog koga su posjetioci nedavno održanog sajma automobila u Podgorici prilazili robusnom pikapu serije stid 5 (Steed 5) sa oznakom hanter (Hunter - lovac), izloženog na štandu kineskog brenda Great Wall. Međutim, ko je malo bolje zagledao vozilo i njegovu specifikaciju, mogao je da otkrije da on ima još mnogo toga da ponudi. Sve je ukazivalo da se radi o idealnom vozilu za one koji sa ograničenim budžetom žele da dođu do automobila koji će da bude podrška njihovom aktivnom životu, lovu, ribolovu, kampovanju, pa čak i građevnskim poduhvatima. Kako se hanter ponaša pri praktičnoj upotrebi, provjerili smo tokom kratkog testa u uslovima koji su dostojni i čuvenih predstavnika ovog segmenta, tojote hajlaksa ili nisan navare.

Stid 5 Hanter je dug nešto preko pet metara, u okviru kojih su smješteni dupla kabina sa mjestom za pet osoba i utovarni sanduk obložen dodatnom antikorozivnom zaštitom. Uz podršku čelične šasije, hanter ima nosivost od čak 1.050 kg što je među najboljim rezultatima u klasi. Zapravo, veću nosivost imaju samo ford rendžer i isuzu D-max.

Prijatno iznenađenje je putnička kabina, koja je vrlo komforna i izrađena od solidnih materijala. Naravno, na komandnoj tabli i oblogama vrata ima dosta tvrde plastike, ali to je za ovaj segment, a posebno za cjenovni razred, sasvim prihvatljivo.

Ono što oduševljava kod hantera je kvalitet vožnje na magistralnom putu. Ako ste očekivali grubi terenac koji se više ponaša kao traktor nego kao automobil, hanter će odmah da vam razbije predrasude. Vožnja je vrlo kultivisana i prilično tiha, a udobnost na iznenađujuće visokom nivou za pikap vozilo sa lisnatim oprugama. Ovom osjećaju u velikoj mjeri doprinosi i motor. Pod haubom je dvolitarski turbodizel agregat koji je razvijen od strane samog Great Wall-a, u saradnji sa kompanijama Bosch i Delphi. Odlikuje se komon-rejl sistemom nove generacije sa pritiskom i do 1.850 bara, a razvija 139 KS i 305 Nm. Uz moderan motor, i šestostepeni manuelni mjenjač doprinosi dosta niskoj potrošnji od 8,6 litara na 100 kilometara.

Ipak, teritorija na kojoj se hanter najbolje snalazi se nalazi van asfalta. Pokušaj da se popnemo uz brdo nečim što se teško može nazvati put, pretvorio se u pravu dječju igru. U tome nam je značajno pomogao Borg Warner pogon na sve točkove koji se inače uključuje prema uslovima puta, ali koji smo mi elektronskim putem prebacili u režim stalnog funkcionisanja. Tu je i mogućnost redukovanja pogona, kao i opciona blokada zadnjeg diferencijala koja se može dobiti za 700 eura doplate. Hanter je imun i na veće kamenje i grebene, zbog velike udaljenosti od tla i povoljnog prilaznog (30 stepeni) i odlaznog (24 stepena) ugla karoserije. Dodatni elementi koji pružaju sigurnost u ekstremnim uslovima su posebni usisnik vazduha za motor koji se nalazi iznad vjetrobrana, čime je omogućen prelazak duboke vodene površine, a za krajnju nuždu tu je i čekrk koji će vam pomoći da se izvučete u slučaju da zaglavite.

I pored toga što je riječ o avanturističkom i radničkom automobilu, hanter je dosta bogato opremljen. U serijskoj opremi se dobijaju felge od lake legure, klima-uređaj, upravljač obložen kožom, CD MP3 radio sa komandama na upravljaču, električni podizači svih stakala, elektropodesivi retrovizori, centralna daljinska brava...

Kinezi su mislili i na bezbjednost, pa su tu vazdušni jastuci, ojačane čelične šipke u vratima, ABS i EBD.

Cijena hantera u Crnoj Gori iznosi 20.990 eura, dok osnovna verzija stid 5 iznosi 18.800 eura.

Galerija

Bonus video: