Advokat iz Reževića i ljubav na koju je čekao četvrt vijeka

Slobo Perović, advokat iz Reževića, zaljubljen u legendarni motocikl iz Bavarske
145 pregleda 11 komentar(a)
Slobodan Perović
Slobodan Perović
Ažurirano: 14.06.2016. 14:27h

Kada smo prije par mjeseci podsjetili ljubitelje motocikala na legendarni BMW K1 - prvi sportski dvotočkaš u istoriji bavarske marke, nijesmo ni sanjali da jedan tako rijedak istorijski primjerak postoji u Crnoj Gori.

Međutim, ispostavilo se da je on bukvalno tu, iza ugla. Njegov vlasnik je Slobodan Perović, nastanjen u Reževićima. Ovaj advokat i ljubitelj automobila i motocikala, u ovim toplim danima dosta vremena provodi na svom ljubimcu, za koga kaže da predstavlja ljubav koja najviše traje u njegovom životu.

“Prije ravno 30 godina se ovaj motocikl pojavio na crtežima i fotografijama, još je bio u proizvodnji, i ja sam se zaljubio na prvi pogled, zbog njegovih karakteristika i izgleda. On je specifičan jer ima te oklope koji su vrlo rijetki. Osim toga, ima poklopac na zadnjem sjedištu koji može da se skida i mogu dvoje da se voze. Aerodinamika koju je BMW tada uradio je fantastična. To je jedini motocikl do dana današnjeg, koji sa 100 KS može da dostigne brzinu od 250 km/h.

“Ta moja ljubav je, nažalost, ostala neostvarena jer je njegova cijena kada se 1987. godine pojavio na tržištu, bila takva da ja to nisam mogao da platim. Čudnom igrom sudbine, nakon 25 godina došao sam u priliku da ostvarim svoju davnašnju želju. Kao da su znali za tajnu koju sam potisnuo u srcu, ljudi su došli i ponudili mi polovni primjerak koji je bio izvanredno očuvan. Naravno, nijesam razmišljao ni trenutka, odmah sam ga kupio. Ovo je model koji je bio namijenjen američkom tržištu, ima malu oznaku k1 na boku, i nema istaknute šare. Pošto ja i moja supruga volimo da putujemo, ja sam dogradio kofer na zadnjem dijelu.

BMW K1 je prvi motocikl na svijetu koji je bio opremljen ABS sistemom, a bio je jedinstven i po mnogim drugim karakteristikama. Pitali smo Perovića kako ostali motociklisti reaguju na pojavu ovog BMW-a.

“Stariji motociklisti zagledaju sa posebnim interesovanjem, jer se radi o izuzetno rijetkom primjerku. Proizvedeno ih je samo 6.000 za cijeli svijet, ne možete da ih sretnete. Mlađi i ne znaju šta je to”.

Iako se cijena ovog klasika danas kreće između sedam i devet hiljada eura, Perović kaže da ni ne pomišlja da ga proda. “Da li biste vi prodali ljubav koju ste jedva dočekali nakon 25 godina”, uzvratio je on na naše pitanje.

Bonus video: