Angkor Vat: Otkriven grad laserskim istraživanjima iz vazduha

"Ispod šume otkrili smo čitave gradove za koje niko nije znao da su tamo"
71 pregleda 0 komentar(a)
Angkor Vat, Foto: Facebook
Angkor Vat, Foto: Facebook
Ažurirano: 13.06.2016. 12:28h

Veliko urbano središte pored Angkor Vata, kambodžanskog kompleksa hramova iz 12. vijeka, otkriveno je laserskim istraživanjem iz vazduha, prenose britanski mediji.

Kompleks je najnovijim laserom, takozvanim lidarom, otkrila Kambodžanska arheološka lidar inicijativa, objavio je The Guardian.

"Ispod šume otkrili smo čitave gradove za koje niko nije znao da su tamo", rekao je australijski arheolog Damian Evans govoreći o projektu pokrenutom 2012. godine.

"Te godine su u prvoj fazi najprije otkriveni manji urbani kompleksi, povezani mrežom cesta i kanala sa slavnim hramovima. Ovaj put smo otkrili cijelu stvar i ogromna je, velika kao Phnom Penh", rekao je Evans o najnovijim pronalascima koji su otkrili obrise masovnog grada sjeveroistočno od prethodnog nalazišta, na planini i nacionalnom parku Phnom Kulen.

Tehnika lidara funkcioniše tako što se iz helikoptera ili aviona u zemlju usmjeri laserski zrak, a pri njegovom povratku se mjeri u što je udario.

Podaci, kojih je preko milion svake četiri sekunde, potom sastavljaju sliku površine tla. Time se dobija vrlo precizna topografska karta koja pokazuje sve geometrijske depresije i izbočine izgrađene ljudskom rukom.

Istraživanje iz 2015. najveće je vazdušno istraživanje arheološkog projekta, na 1901 kilometru, stoji u izvještaju Guardiana.

Stručnjaci smatraju kako ovaj pronalazak ukazuje na urbano središte tada najvećeg carstva na svijetu. Damian Evans, koji je vodio projekat lidara istraživač je na Ecole Francaise d'Extreme Orient u Siem Reapu, kambodžanskom gradu blizu srednjovjekovnog nalazišta.

Bonus video: