Poštovati prava djeteta, a ne trčati za senzacionalizmom

Sofija Krivokapić, Unicefova mlada reporterka, poručila je da pravo javnosti da zna šta se dogodilo nikada ne smije da bude iznad prava na dostojanstvo i na privatnost bilo kog djeteta
131 pregleda 0 komentar(a)
Konferencija Unicef, Foto: Unicef
Konferencija Unicef, Foto: Unicef
Ažurirano: 29.01.2019. 09:57h

Mediji u Crnoj Gori bi morali mnogo odgovornije nego što je to sada slučaj da se odnose prema temama koje uključuju djecu i mlade, naročito u slučajevima zlostavljanja i nasilja nad djecom. Trku za senzacionalizmom moralo bi zamijeniti kvalitetno i etičko izvještavanje o pitanjima prava djeteta, poručeno je sa konferencije za medije povodom najave početka trodnevnog Rojtersovog treninga za crnogorske novinare koji organizuju Agencija za elektronske medije i UNICEF.

Sofija Krivokapić, Unicefova mlada reporterka, poručila je da pravo javnosti da zna šta se dogodilo nikada ne smije da bude iznad prava na dostojanstvo i na privatnost bilo kog djeteta. 

“Nemojte više kršiti prava djeteta tako što ćete u slučajevima zlostavljanja i nasilja nad djecom iznositi njihove životne priče i lične ispovjesti. Nemojte u želji za pričom koja će prodati više novina, i povećati gledanost televizije u kojoj radite ili broj klikova na portalima ugroziti našu bezbjednost i dodatno nas traumatizovati”, kazala je ona.

Unicefov reporter, Balša Božović, saopštio je da u crnogorskim medijima ima veoma malo sadržaja koji se bave pitanjima djece i mladih, te da čak i kad se pojave takve priče, u njima uglavnom nema njihovog mišljenja.

“Zato vas pozivam da kada pravite priču o nama, djeci i mladima, pitajte nas za mišljenje, vjerujte da smo dobri sagovornici i imamo šta da kažemo. Nemojte o nama govoriti uglavnom kroz glasove odraslih. Mi imamo sopstveni glas”, rekao je on. 

Direktor Agencije za elektronske medije Abaz Beli Džafić, kazao je da je cilj obuke da se pruži podrška medijima u Crnoj Gori da o gorućim pitanjima prava djeteta izvještavaju u kontinuitetu na kvalitetan i etički korektan način.

Šef predstavništva Unicefa u Crnoj Gori Osama Kogali kazao je da mediji imaju dužnost da etički izvještavaju o pitanjima prava djeteta, i da biti etički reporter znači služiti javnom interesu bez narušavanja ljudskih prava djeteta.

“Jedan od ključnih etičkih principa je da se nikad ne objavljuje priča, fotografija ili snimak koji mogu dovesti dijete, njegovu braću/sestre ili vršnjake u rizik čak i kada se identiteti djece promijene, prikriju ili ne objave.  Isto tako, uvijek se mora pribaviti dozvola djeteta i njegovog staratelja za sve intervjue, snimanje video zapisa i pravljenje fotografija”, kazao je Kogali.