Avion na solarni pogon sletio u Njujork

U rekordnom pokušaju da obiđe svijet bez ijedne kapi goriva, avion na solarni pogon krenuo je na svoje prvo putovanje u martu iz Abu Dabija, a u nastavku puta je svraćao u Oman, Mjanmar, Kinu i Japan
68 pregleda 0 komentar(a)
Solar impuls 2, Foto: Reuters
Solar impuls 2, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2016. 10:46h

Eksperimentalni avion na solarni pogon "Solar impuls 2" sletio je danas u Njujork, u posljednjoj fazi svog puta oko svijeta, javlja AP.

Avion švajcarske proizvodnje preletio je iznad Kipa slobode i uletio u grad, prije nego što je sletio na Međunarodni aerodrom Džon F. Kenedi rano jutros.

"Solar implus 2", koji ima za svrhu da promoviše čiste energetske tehnologije, kasno sinoć je poletio sa aerodroma u Pensilvaniji.

Prema prvobitnom planu, eksperimentalna letjelica je trebalo da ka "Velikoj jabuci" krene u ponedjeljak uveče, ali je zbog pljuskova i oluja sa grmljavinom u toj oblasti morala da ostane prizemljena.

U rekordnom pokušaju da obiđe svijet bez ijedne kapi goriva, avion na solarni pogon krenuo je na svoje prvo putovanje u martu iz Abu Dabija, a u nastavku puta je svraćao u Oman, Mjanmar, Kinu i Japan, podsjeća američka agencija.

Bonus video: