Morska srebrna strijela

Serijska verzija plovila čija je maketa prije par godina prikazana u Porto Montenegru
101 pregleda 0 komentar(a)
Morska srebrna strijela
Morska srebrna strijela
Ažurirano: 07.06.2016. 19:35h

Dovezli ste se svojim mercedesom do pristaništa, i teškom mukom se razdvojili od trokrake zvijezde da biste prešli za upravljač vaše nove jahte.

Ako vam ovo zvuči poznato, onda ste zaista srećnik, ali znajte da više nećete morati da pravite kompromis kada prelazite iz jednog u drugo prevozno sredstvo.

Mercedes je, naime, prešao sa kopna na otvoreno more, predstavivši na Azurnoj obali serijsku verziju svog prvog plovila, čija je maketa prije par godina predstavljena u Porto Montenegru. Jahtu pod nazivom Arrow460-Granturismo dizajnirao je Mercedes-Benz Style za Silver Arrows Marine.

Plovilo je već dobilo nadimak Morska srebrna strijela, po legendarnim trkačkim automobilima iz 30-ih godina prošlog vijeka. Dizajneri kažu da je ova motorna jahta savršen miks najboljih osobina automobilskog dizajna i morske arhitekture, spojen u formi dugoj 46 stopa, ili 14 metara.

Umjesto da odvoje spoljašnjost od unutrašnjosti, Dajmlerovi dizajneri su jahtu opremili pokretnim bočnim prozorima, koji se elektronski mogu zatamniti poput Magic Sky krova na Mercedesovim automobilima. Tu je i vjetrobransko staklo koje se postavlja kada želite da otviorite kabinu i uživate u morskom vazduhu.

Ovaj krosover dizajn čoini ovu jahtu vrlo fleksibilnom, pa je pogodna i za dnevne izlete i za duža putovanja koja zahtijevaju noćenje na brodu. Enterijer je obložen eukaliptusovim drvetom i oprtemljen prilagodljivim stolovima, vinskim podrumom, kupatilom i garderobom.

Arrow460 Granturismo za pogon koristi par Janmarovih dizel motora koji razvijaju po 480 konja, za ukupnu snagu od 960 KS.

U jahti čiji je deplasman oko 15 tona, to je dovoljno za krstareću brzinu od oko 30 nautičkih milja na sat, što je otprilike 50 km/h. Maksimalna brzina je preko 40 čvorova ili oko 75 km/h. Cijena ove ekskluzivne jahte je milion i po eura.

Bonus video: