„Anđelo roso” prvi na Komiškoj regati

U konkurenciji preko 50 jedrilica iz pet zemalja, a Anđelo roso je postao prva ekipa van Hrvatske koja je osvojila ovu regatu
0 komentar(a)
Anđelo roso (novine)
Anđelo roso (novine)
Ažurirano: 07.06.2016. 19:50h

Jedrilica Anđelo roso (Angelo Rosso), iz jedriličarskog kluba „Jovo Dabović“ iz Baošića, pobjednik je 25. Komiške regate koja je prošlog vikenda održana u Splitu.

Učestvovalo je preko 50 jedrilica iz pet zemalja, a Angelo Rosso je prva ekipa van Hrvatske koja je uspjela da osvoji ovu regatu.

Trka je startovala 27. maja u 9:30 iz Splita. Jedrilo se do Visa, do mjesta Komiža, po slabom vjetru i u izuzetno komplikovanim uslovima.

“Prvi dan je taktički bio izuzetno težak. Samo dvije jedrilice su uspjele da završe, a jedna od te dvije bila je Angelo Rosso. Naša jedrilica je i pravljena za takve uslove, za mali vjetar, pa je bilo i za očekivati da pobijedimo u toj etapi”, kaže Marko Radonjić, vlasnik jedrilice.

Druga etapa je startovala nakon dva dana iz Komiže, po mnogo drugačijim vremenskim prilikama. Duvao je jak jugo, što je uticalo da startuje samo 20 tak jedrilica. Iako je Angelo Rosso jedrilica namijenjen za manje vjetrove, to nije predstavljalo problem dobro utreniranoj posadi da završe regatu i u generalnom plasmanu dođe do prve pozicije.

“Duvao je jak jugo, brzina vjetra je bila i do 40 čvorova, što nam nikako nije odgovaralo. Ipak, pošto je osim nas još samo jedna jedrilica završila prvu etapu, trebalo nam je samo da budemo bolji od nje, što smo i ostvarili”, kaže Radonjić.

Pobjeda na ovako prestižnoj regati znači da u Crnoj Gori i pored nedostatka kvantiteta, postoiji kvalitet kada je u pitanju jedrenje.

“Nije ni čudo što nema previše ljudi koji se bave ovim takozvanim velikim jedrenjem, jer je to prililčno skup sport.”

Sledeće iskušenje za posadu Angelo Rosso dolazi već predstopjećeg vikenda, kada ih očekuje jedna od najjačih regata na Jadranu - Fjumanka.

Bonus video: