Visoki kvalitet u genetskom kodu

Enterijer je specifičan po centralnom mostu koji se proteže između sjedišta. Iako je na ovaj način ručica mjenjača podignuta na dohvat ruke vozaču, ova atraktivna karakteristika je ipak izbjegnuta kod naredne generacije
178 pregleda 2 komentar(a)
Tojota
Tojota
Ažurirano: 07.06.2016. 18:17h

Iako je 2007. godine nosio potpuno novo ime na automobilskoj sceni, Tojotin kompakt auris nije bio tikva bez korijena. Naprotiv! Japanski konkurent golfu ležao je na prepravljenoj platformi Korole, koja je predstavljala simbol kvaliteta u svijetu automobila.

Dizajniran od iznutra ka spolja, auris je upotrebljivost unutrašnjeg prostora podigao na najviši nivo, a istovremeno ponudio dinamičnu vožnju.

Enterijer je specifičan po centralnom mostu koji se proteže između sjedišta. Iako je na ovaj način ručica mjenjača podignuta na dohvat ruke vozaču, ova atraktivna karakteristika je ipak izbjegnuta kod naredne generacije.

Ipak, ono što je bilo pod posebnom lupom, bio je kvalitet vozila pri dužoj upotrebi, a auris je u tom aspektu briljirao. Dovoljno je iznijeti podatak da je 2013. Auris postao najpouzdaniji automobil u istoriji testiranja izdržljivosti od 100.000 km koja sprovodi njemački magazin auto motor und Sport.

Ovo se podudara sa iskustvima servisera u ovlašćenom servisu Efel Motors. Oni kažu da se auris nakon skoro deset godina upotrebe pokazao gotovo besprekornim.

“Najviše treba da obratite pažnju prije svega na pređene kilometre i da li je kilometraža štelovana. Nakon toga treba provjeriti je li potrošeno kvačilo, dok na trapu kod aurisa rijetko šta strada”, kaže Stevo Orlandić iz “Tojote Podgorica”.

Potrošni djelovi koji se s vremena na vrijeme potroše su gumice balansštangle, a iako je izuzetno udoban, auris nije sasvim otporan na neravne puteve. To se u određenim slučajevima odražava na krst upravljača. Ovaj problem se događa dosta rijetko.

“Problem sa krstom upravljača ćete prepoznati tako što će upravljač imati nešto veći prazni hod, a osjetićete i zvuk sličan krckanju kad okrećete volan”, kaže Orlandić. “Popravka, uključujući troškove zamjene, košta 240 eura, a ako nemamo taj dio na lageru, on će biti tu najkasnije za 10 dana”.

I njemačke organizacije za tehnički pregled su Auris rangirale vrlo visoko. U izvještajima se kao jedini nedostatak navodi to što se kočioni diskovi pohabaju relativno brzo.

Auris koji smo kontrolisali u servisu star je sedam godina, ali te godine na njemu nijesu ostavile traga. Podvozje je u odličnom stanju, a tragova rđe nema ni na auspuhu. Unutrašnjost je izuzetnog kvaliteta, a jedine tragove upotrebe pronašli smo na ručkama vrata kod kojih se metalizirana površina malo pohabala.

Inače, pod haubom Aurisa se mogu naći benzinski motori zapremine 1,33 ili 1,6 litara, a od dizelaša tu su 1.4, 2,0 i 2,2. Nakon blagog redizajna 2010, stigla je i hibridna verzija.

“Dvolitarski dizel se pokazao dovoljnmo snažnim i izuzetno kvalitetnim, dok je i agregat sa manjom zapreminom izuzetno pouzdan i štedljiv, pa su oba za preporuku”, kaže Orlandić.

Zanimljivo je da ni jedan od motora u aurisu ne zahtijeva veliki servis, jer se kod svih distribucija obavlja pomoću lanca.

Treba napomenuti da su troškovi održavanja za dizelaše zašpremine 1,4 i 2,0 litra gotovo isti. Jedina razlika je u tome što u veći motor staje malo više ulja.

Cijena polovne tojote auris koju smo kontrolisali u servisu je oko 7.000 eura.

Troškovi održavanja* - auris 2.0 D-4D

Mali servis (ulje, filteri i kontrola): 152€; Kočione pločice (set): 72€; Kočioni diskovi (prednji): 153€; Gumice balansštangle: 75€; Krst upravljača: 240€

*po cjenovniku ovlašćenog servisa “Toyota Podgorica” (u cijene je uračunat rad servisera)

Bonus video: