Otkrivena mutacija gena koja leptiru omogućava savršenu kamuflažu

Taj gen tog moljca je, po studiji objavljenoj u naučnom časopisu Nejčer, počeo da mutira 1819. godine kada se zahuktala industrijska revolucija
58 pregleda 0 komentar(a)
izložba leptira, London, Foto: AFP
izložba leptira, London, Foto: AFP
Ažurirano: 02.06.2016. 12:04h

Britanski naučnici su otkrili da mutacija gena omogućava leptirima da izmjene boju, a čak i izgled krila da bi izbjegli grabljivicama, te neki menjaju boju da bi ličili na stablo nekog drveta.

Jedan noćni leptir, "biberasti moljac" (Biston betularia) najpoznatiji je po tome. Ima ga u engleskim gradovima i obično je svijetle boje, neprimjetan na stablu breze.Tokom industrijske revolucije u Engleskoj u 19. vijeku, drveće je počela da prekriva ugljena prašina, te su i stabla breza postala tamnija. "Biberasti moljac" se tada prilagodio da bi ostao nezapažen na potamnjelom drveću.

Entomolozi sa Univerziteta u Liverpulu otkrili su sada da tu mutaciju prouzrokuje gen nazvan "korteks" koji omogućava savršenu kamuflažu.

Taj gen tog moljca je, po studiji objavljenoj u naučnom časopisu Nejčer, počeo da mutira 1819. godine kada se zahuktala industrijska revolucija.

Naučnici su u drugom istraživanju ocjenili da isti taj gen mijenja i šaru na krilima leptira, takođe radi kamuflaže, da bi opstali.