Evo kako da zaštitite unutrašnjost auta prije vrućina

Specijalisti upozoravaju da je čišćenje kožnih sjedišta vrlo delikatan posao za koji su neophodna namjenska sredstva
618 pregleda 5 komentar(a)
automobil, Foto: Saša Marković
automobil, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 31.05.2016. 13:35h

Vreli dani koji su pred nama ne smetaju samo našoj koži koja reaguje povišenim izlučivanjem znoja, već i koži kojom su presvučena sjedišta i ostali elementi u automobilu. Osim visokih temperatura, u ovom periodu tragove na koži ostavljaju i prašina, polen i smole koje ulaze u kabinu kroz otvorena stakla.

Specijalisti za njegu automobila upozoravaju da je čišćenje kožnih sjedišta vrlo delikatan posao i da treba upotrebljavati samo sredstva koja su namijenjena toj svrsi.

“Bez obzira da li se radi o pravoj ili vještačkoj koži, prvo je treba očistiti, zatim nahraniti i na kraju zaštititi. Za čišćenje treba upotrebljavati namjenska sredstva, nikako univerzalne deterdžente. Ti takozvani klineri se nanose u vidu pjene i blagim pokretima mekane četkice koža se čisti od prljavštine. Nikako ne smijemo upotrebljavati grublja stredstva i snažno trljati jer tako deremo kožu ”, savjetuje Luka Žugić, specijalista za njegu automobila iz servisa “Montenegro delta city”.

Za razliku od ljudske kože, koža u automobilu ne može da se regeneriše. Zato nakon uklanjanja sredstva za čišćenje slijedi sušenje i nanošenje balsama i omekšivača koji donose elestičnost. Za sve ove faze treba koristiti sredstva namijenjena isključivo za tretman kože.

“Kad očistite kožu , morate je namazati, jer ako ostane suva onda nema elastičnost i dolazi do pucanja, što je oštećenje koje kasnije ne možete da popravite, već samo da mijenjate”. Na kraju dolazi još jedan bitan segment, a to je zaštita kože. Nakon jednog ovako profesionalnog tretmana izbjegavajte dodatna mazanja prije narednog sređivanja.

Kožne površine prvo treba očistiti, zatim nahraniti i na kraju zaštititi

U slučaju da koža izgubi boju, moguće je ofarbati specijalnim bojama. To je vrlo delikatan posao, pa ga treba povjeriti samo provjerenim servisima. Ako promašite boju kože, popravke nema.

Posebno osjetljiva je svijetla koža na kojoj čak ostaju tragovi od farmerki, što je vrlo teško i ofarbati, pa Žugić preporučuje da vlasnici takvih vozila u ljetnjem periodu, kada dolazi do prekomjernog znojenja, koriste prekrivače od neke mikrofiber tkanine. Takođe, treba voditi računa i o naslonima za ruke, koji su takođe izloženi znoju.

A kako da prepoznate kad je tamna koža zrela za sređivanje?

“Pošto posljednjih godina gotovo svi proizvođači koriste mat kožu , ako su presvlake u vašem vozilu sjajne, onda ih treba čistiti, jer je sjaj rezultat masnoće, kaže Žugić.

U slučaju da želite da kupite korišćeno vozilo sa kožnim sjedištima, ne treba da se plašite prljave, već oštećene kože, kaže Žugić. “Malo pohabane površine se mogu srediti, ali naborana i ispucala koža ne.”

Tretman košta oko 100 eura

Žugić kaže da čitava procedura profesionalnog tretmana kožnih presvlaka ne može da bude previše jeftina.

“Ako čujete da neko sređuje kožu za 20 ili 30 eura po vozilu, izbjegavajte takve 'majstore', jer samo litar profesionalnog sredstva za čišćenje košta 40 eura, a na jedan veći auto se potroši 0,8 do 0,9 litara tog klinera. Krema za njegu košta 20 eura, a na jedan auto prođe polovina, a tu su i sredstva za zaštitu. Za jedno veće vozilo profesionalno sređivanje kože u našem servisu okvirno košta oko 100 eura”, kaže Žugić.

Nakon povraćanja na sjedišta, što prije u servis

Ako se nešto prospe na sjedišta tokom putovanja ili ako se ona na neki drugi način uprljaju, treba da uzmete finu mikrofiber krpu i samo da obrišete.

“Ako ne uspijete da očistite na taj način, ne treba da koristite neke agresivnije deterdžente jer možete da napravite još veću štetu, već se prvom prilikom obratite servisu”, objašnjava Žugić.

U slučaju da ipak želite sami da otklonite prljavštinu treba da kupite blagu četkicu i specijalno sredstvo i oprezno da očistite kružnim pokretima.

“U slučaju da djeca povrate po kožnim sjedištima, treba ih što prije očistiti. Kiselina može da uđe ispod kože i da je razjeda sa donje strane gdje ne možete da priđete.

U servisu u takvim slučajevima koriste sredstva koja ulaze ispod i dezinfikuju prostor ispod kože”, kaže Žugić.

Bonus video: