BMW ispred "Delte" demonstrirao moć X modela

U Voli Motorsu, ovlašćenom zastupniku BMW-a za naše tržište, kažu da su klijenti u Crnoj Gori mogli da osjete ono sa čime inače ne žele da se sretnu u realnom životu - spoznajom kako se vozila ponašaju u najtežim uslovima vožnje
98 pregleda 4 komentar(a)
BMW, Foto: Saša Marković
BMW, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 24.05.2016. 20:24h

BMW je u svijetu automobila prepoznatljiv po sportskom karakteru svojih vozila. Međutim, bavarska kompanija ima još štošta da ponudi. Crnu Goru je prošle sedmice posjetio putujući karavan pod nazivom BMW X Generation. Na proputovanju kroz Evropu, ovaj pokretni test centar je tri dana boravio i ispred tržnog centra “Delta siti” u Podgorici, gdje je njemački proizvođač montirao izložbeni kafe i poligon na kome su zainteresovani mogli da se uvjere u sposobnosti njihovog 4x4 pogona kod čitave porodice X modela.

U Voli Motorsu, ovlašćenom zastupniku BMW-a za naše tržište, kažu da su klijenti u Crnoj Gori mogli da osjete ono sa čime inače ne žele da se sretnu u realnom životu - spoznajom kako se vozila ponašaju u najtežim uslovima vožnje.

“Ljudi su imali priliku da u ekstremnim uslovima vožnje osjete xDrive pogon, gdje su možda osjetili strah i nelagodu, ali su bili u sigurnim rukama stručnog osoblja i shvatili zašto je xDrive jedan od najsavremenijih pogona na četiri točka na svijetu”, kazao je Nenad Lekić, izvršni direktor ”Voli Motorsa”.

Pogon na sve točkove nije novost u BMW-u. Prvi model sa 4x4 sistemom pojavio se još 1985. godine, ali je moderni sklop pod nazivom xDrive predstavljen 2003. u modelu X3. Ova tehnologija je, kažu u BMW-u, posebna.

“XDrive pogon se izdvaja u odnosu na konkurenciju zbog toga što ima nevjerovatno brz odziv. Sva regulacija može da se dogodi u roku od 125 milisekundi, a sposoban je da po potrebi prebaci kompletnih 100 odsto momenta na zadnje ili na prednje točkove”, objašnjava Nebojša Zdravković, sertifikovani trener u BMW-u. “Kada zadnji dio vozila počne da proklizava xDrive prebaci dio pogona naprijed i pomogne u stabilizaciji vozila. Druga situacija je kada proklizava prednji dio, onda će xDrive prebaciti pogon na zadnje točkove”.

Na poligonu ispred Delte simuliran je treći slučaj, situacija kada lijeva ili desna strana vozila naiđe na led, a druga ostane na suvoj površini. Prelazeći preko specijalne rampe u jednom trenutku će jedan točak vozila ostati u vazduhu. Kada osjeti da počinje proklizavanje po jednoj strani, sistem momentalno reaguje prenoseći snagu na točkove koji imaju dobru trakciju. Jasno se može vidjeti da se točak koji je odvojen od rampe zaustavlja, a snaga prelazi na točak koji se oslanja na nju, i vozilo nastavlja da se kreće.

“Tu demonstriramo i odličan balans vozila jer kada su unakrsno dva točka u vazduhu onda se jasno vidi tipična BMW raspodjela po osovinama, 50 prema 50”, kaže Zdravković.

Naravno, ni u slučaju xDrive pogona, BMW se nije odrekao svog ključnog aduta - sportskih osobina. Koncepcijom pogona gdje 100 odsto snage može da se pošalje na zadnje točkove, BMW je zadržao sportski karakter, i istovremeno podigao bezbjednost u teškim uslovima na najviši nivo.

U osam automobila četiri hiljade “konja”

Pored vježbe na poligonu, bile su organizovane i test vožnje na javnim saobraćajnicama, i to u ekskluzivnim modelima sa xDrive pogonom.

Od modela X1, najmanjeg člana porodice X, sve do najvećeg i najmoćnijeg X6M, koji raspolaže sa 575 KS i košta 150.000 eura.

“Naglasio bih da je u ovih osam testnih vozila skoro 4.000 konjskih snaga, što je svakako za respekt i što je pružilo priliku učesnicima da na pravi način osjete šta znači koliko zadovoljstvo donosi vožnja BMW-a”, kazao je Lekić.

Bonus video: