Njemci uprli prst u Fijat za manipulisanje emisijom gasova

Prema nedjeljnom izdanju Bilda, njemačka Federalna kancelarija za motorna vozila (KBA) testirala je jedno Fijatovo vozilo i utvrdila postojanje softvera koji je isključivao tehnologiju kontrole emisije štetnih gasova poslije 22 minuta, odnosno dva minuta po završetku standardnog testiranja
69 pregleda 2 komentar(a)
voz, Fijat, Foto: Tanjug
voz, Fijat, Foto: Tanjug
Ažurirano: 23.05.2016. 11:49h

Akcije italijansko-američkog proizvođača automobila Fijat Krajsler Automobili (FCA) oštro su pale danas na Milanskoj berzi, nakon medijskih spekulacija da bi toj kompaniji mogla biti zabranjena prodaja u Njemačkoj zbog optužbi da je varala na testovima mjerenja emisije štetnih gasova.

Akcije FCA su u ranom jutrošnjem trgovanju pale za čak pet odsto, da bi se nešto kasnije blago oporavile, javlja britanski javni servis BBC.

Njemački list Bild je proteklog vikenda objavio da su njemački regulatorni organi otkrili softver za manipulacije vrijednostima izduvnih gasova u Fijatovim vozilima.

Prema nedjeljnom izdanju Bilda, njemačka Federalna kancelarija za motorna vozila (KBA) testirala je jedno Fijatovo vozilo i utvrdila postojanje softvera koji je isključivao tehnologiju kontrole emisije štetnih gasova poslije 22 minuta, odnosno dva minuta po završetku standardnog testiranja.

Ovakvo otkriće je, kako su saopštili iz KBA, prijavljeno Evorpskoj komisiji i italijanskim vlastima.

Kako podsjeća BBC, njemačka kompanija Folksvagen (VW) je u septembru prošle godine priznala da je u 11 miliona svojih dizel vozila instalirala softver za lažiranje emisije štetnih gasova.

Bonus video: