Nikšić: Otvoren prvi frizerski salon u kojem rade osobe sa invaliditetom

„Vuk i Andrea su mi u zadnjih osam mjeseci uljepšali život i neka ovo bude vrhunac mog tridesetogodišnjeg rada. Drago mi je što mogu da pomognem osobama sainvaliditetom jer oni su dio nas, dio društva i traže samo da ih prihvatimo onakve kakvi jesu“, kazala je Nilović
687 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2016. 13:20h

Nikšićanima, osamnaestogodišnjem Vuku Miliću, i dvije godine starijoj Andrei Šćepanović, nijesu smetale kamere i foto aparati da prisutnim zvanicama pokažu šta su to naučili kod frizerke Ljiljane Nilović.

Njih dvoje radiće u prvom frizerskom salonu u Crnoj Gori, koji je otvoren u nikšićkom naselju Humci, u kome će kao frizeri biti zaposlene osobe sa invaliditetom (OSI).

„Sa Andreom sam se odlično snašao. Mi smo drugari, zajedno smo išli u školu. Nemam više treme i ruke mi ne drhte više. Ljilja nas je puno naučila. Ona je meni genije i nije uopšte stroga. Volim da pravim sve frizure, pletenice, punđu, da perem kosu i feniram“, sa osmijehom je kazao Vuk.

Andrea je gluvonijema, ali za sreću riječu nijesu potebne. Njen sjaj u očima pokazao je koliko joj znači to što će moći da radi posao koji voli.

„Vuk i Andrea su mi u zadnjih osam mjeseci uljepšali život i neka ovo bude vrhunac mog tridesetogodišnjeg rada. Drago mi je što mogu da pomognem osobama sainvaliditetom jer oni su dio nas, dio društva i traže samo da ih prihvatimo onakve kakvi jesu“, kazala je Nilović.

Frizerski salon je otvoren u sklopu projekta “Mi hoćemo i možemo da radimo” koje realizuje Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju u okviru grant šema sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore, a partneri su im nevladina organizacija “Srce” iz Mojkovca i Centar za obrazovanje odraslih.

“U projekat je uključeno sedam osoba sa invaliditetom koji su prošli profesionalnu rehabilitaciju kod Zopta u trajanju od tri mjeseca. Sada ide druga faza za njih, praktična obuka u trajanju od tri mjeseca za dva frizera, dok će se troje obučavati u našoj radionici za proizvodnju suvenira. Nakon toga slijedi treća faza u sklopu koje će dobiti svoje prve ugovore o radu, što će za njih biti značajno“, kazala je Miluša Žugić, direktorica Udruženja.

Stručni tim ljudi zaposlenih u pomenutom Udruženju trudi se da djecu i omladinu sa invaliditetom uspješno pripremi za tržište rada.

„Mi u ovaj projekat nijesmo ušli brzopleto nego smo se potrudili da osobe sa invaliditetom imaju potrebna znanja, iskustva i odgovarajuću stručnu spremu za posao koji rade“, istakla je Žugić i ponosno dodala da su za njihove frizure zaslužni Andrea i Vuk.

Nilović je kazala da očekuje da će u naredna tri mjeseca Andrea i Vuk, koji imaju talenta i želje za radom, postići dobre rezultate, a mušterije koje su imale kontakt sa njima u njenom frizerskom salonu veoma dobro su prihvatii mlade frizere i bili zadovoljni njihovim radom.

„Nadam se da ćemo na ovaj način Vuku i Andrei dati damo vjetar u leđa da nastave smjelo kroz život, a ljudima poslati poruku da ih prihvati“, poručila je Nilović.

Rajka Radonjić, načelnica nikšićkog Biroa rada, kazala je da je cilj projekta prevencija socijalne isključenosti OSI, njihovog povećanog zapošljavanja, kao i stvaranja jednakih uslova i mogućnosti za sve na tržištu rada. Pohvalila je rad Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju i pozvala sve aktere na tržištu rada da im se pridruže.

„Pozivam sve aktere društva, sve aktere na tržištu rada da slijede ovaj sjajan primjer i da svi zajedno pokažemo da su ovo lica koja hoće i mogu da rade“, poručila je Radonjić.

Otvaranju frizerskog salona prisustvovala je predsjednica SO Nikšić Sonja Nikčević, predstavnici Opštine direktor Srednje stručne škole Slavko Bojović, škole koju su Andrea i Vuk završili,.kao i brojni prijatelji Udruženja čiji članovi su izveli prigodan program.

Galerija

Bonus video: