Darmanović o "slučaju Gruevski": Postupano kao i sa svakim drugim građaninom

"Ministarstvo u tome nije imalo ulogu ili nadležnost. U vrijeme kada je Gruevski odlučio da traži azil i Mađarska pristala da mu da, on nije bio na potjernici niti je Makedonija ukazala da je kršio zakon", rekao je Darmanović
138 pregleda 3 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Boris Pejović
Srđan Darmanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.11.2018. 11:16h

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović rekao je da je Crna Gora u slučaju bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog postupala kao i sa svakim drugim građaninom, te da nije bilo nikakve povrede diplomatskih protokola.

"Ministarstvo u tome nije imalo ulogu ili nadležnost. U vrijeme kada je Gruevski odlučio da traži azil i Mađarska pristala da mu da, on nije bio na potjernici niti je Makedonija ukazala da je kršio zakon. Crnogorski nadležni državni organi su postupali kao sa svakim drugim građaninom, on je bio u društvu sa diplomatom i nikakvog zakonskog problema nije bilo da uđe ili napusti našu državu", rekao je ministar danas.

On je imao radni doručak sa novinarima povodom dvije godine mandata Vlade premijera Duška Markovića, koji se navršava krajem mjeseca.

Gruevski, kome su prošle godine zbog sudskih postupaka oduzeti privatni i diplomatski pasoš, pobjegao je ranije u Mađarsku da bi izbjegao izdržavanje kazne od dvije godine zatvora na koju je pravosnažno osuđen zbog nezakonite kupovine blindiranog "mercedesa" dok je bio premijer.

Na Fejsbuku je Gruevski u utorak 13. novembra napisao da je "u posljednjih nekoliko dana primio bezbroj prijetnji po život" i da je u Budimpešti, gdje je od mađarskih vlasti zatražio politički azil.

Gruevski je prešao granicu iz Albanije u Crnu Goru 11. novembra u 19:11 časova u vozilu mađarske ambasade u Tirani, potvrdili su ranije za albanske medije izvori iz vlade te zemlje.

On je zbog zloupotreba u Makedoniji osuđen na dvogodišnju kaznu zatvora jer je nezakonito kupio blidirani mercedes vrijedan više od pola miliona eura.

Analitičar geopolitike Blagoje Grahovac ocijenio je da su crnogorske bezbjednosne službe morale su da spriječe Gruevskog da preko teritorije Crne Gore pobjegne u Mađarsku i tako izbjegne zatvorsku kaznu.

Bonus video: