Rumija Ulcinj: Postavljanjem limenog objekta poremećeni međuljudski odnosi

“Stanovništvo sve tri vjere u ovome kraju se naročito isticalo mudrošću i požrtvovanjem da se sačuvaju ti odnosi kroz vjekove. Bilo je i većih iskušenja od ove igre žmurke sa ‘crkvom’"
162 pregleda 15 komentar(a)
Rumija, crkva, gradilište, Foto: Privatna arhiva
Rumija, crkva, gradilište, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.10.2018. 11:16h

Postavljanjem limenog objekta desantom na vrh Rumije, poremećeni su međuljudski, međuvjerski i međunacionalni odnosi u ulcinjsko/barskom kraju i cijeloj Crnoj Gori, saopšto je iz planinarskog društva Rumia Ulcinj.

“Stanovništvo sve tri vjere u ovome kraju se naročito isticalo mudrošću i požrtvovanjem da se sačuvaju ti odnosi kroz vjekove. Bilo je i većih iskušenja od ove igre žmurke sa ‘crkvom’. Proćiće i ovo. Onima koji bi da se vrate vjekovima unazad, da prizivaju teorije tla i krvi, da uz to falsifikuju istoriju, sudiće vrijeme”, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju njihovo udruženje je “medijski napadano uz neistine i podmetanja” zbog pokušaja da obnove “dobri običaj da se na Rumiju izlazi zajedno, sve tri vjere kako se to i činilo do uzurpacije i svojatanja vrha Rumije”.

Ističu da je njihova želja da se Rumija sačuva kao kulturno dobro svih, da se poštuje sveta planina, da se tamo organizuju viteške igre i da se kao moderno društvo planinarsko društvo staraju o očuvanju prirode i njenoj valorizaciji u turističke svrhe, te da su “zbog toga napadani”.

“Zato ne želimo da učestvujemo u isključivoj i polarizovanoj retorici. Naročito ne želimo da se svrstamo iza prijetnji koje ovih dana izriču državni zvaničnici. Ali očekujemo da se konačno preduzmu koraci u pravcu poštovanja zakona. Očekujemo da državni organi , koji su u procesu pregovaranja za članstvo u EU, preduzmu u ovom, i svakom drugom slučaju, konkretne korake, koji promovišu evropske vrijednosti: otvoreno građansko društvo, zejedništvo, poštovanje kulturne i prirodne baštine itd. I da ne dolivaju ulje na vartu ionako poremećenih odnosa. Naročito, da ne žmure na kršenje zakona koje može imati nesagledive posljedice Ako se i ovoga puta ne bude preduzelo ništa, znaćemo da kratkovido procjenjuju da im politički ide u prilog remećenje medjuvjerskih odnosa i stalne tenzije. A to nije donijelo dobro nikome”, zaključuje se u saopštenju Planinarskog društva Rumina koje su na zajedničkom sastanku podržale NVO Monitoring group Ulcinj - Mogul, Udruženje umjetnika I intelektualaca “Art Club”, Institut IDEA, Udruženje žena “Anima” Ulcinj, kao i jedan broj nezavisnoh intelektualaca.

Bonus video: