Đaci u laboratorijama uče o jedinicama za masu, dužinu, temperaturu, pritisak...

Predstavnici Zavoda će svakodnevno, od 9.00 do 12.30 sati, upoznavati đake sa pojmom metrologije, kao i aktivnostima ove institucije na planu ostvarivanja visokog kvaliteta usluga u oblasti metrologije i funkcionisanja efikasnog metrološkog sistema u Crnoj Gori
0 komentar(a)
vrućina, termometar, sunce, vremenska prognoza, Foto: Shutterstock
vrućina, termometar, sunce, vremenska prognoza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.05.2016. 08:32h

Zavod za metrologiju od 16. do 20. maja organizuje ”Otvorene dane“ za učenike osnovnih i srednjih škola.

Predstavnici Zavoda će svakodnevno, od 9.00 do 12.30 sati, upoznavati đake sa pojmom metrologije, kao i aktivnostima ove institucije na planu ostvarivanja visokog kvaliteta usluga u oblasti metrologije i funkcionisanja efikasnog metrološkog sistema u Crnoj Gori.

Posebna pažnja će, kako navode, biti posvećena prezentaciji rada nekoliko laboratorija Zavoda.

"Učenici će imati priliku da posjete Laboratoriju za masu, dužinu, temperaturu, pritisak, električne veličine, kao i Laboratoriju za vrijeme i frekvenciju, gdje će moći da vide državne etalone i da prisustvuju jednostavnijim postupcima mjerenja. U Laboratoriji za električnu snagu biće prikazan segment postupka ovjeravanja brojila električne energije. U Laboratoriji za male zapremine imaće priliku da vide postupak kalibracije laboratorijskog posuđa od stakla, a u Laboratoriji za dragocjene metale biće predstavljeni državni žigovi za potvrđivanje ispravnosti predmeta od dragocjenih metala, kao i postupci za utvrđivanje vrste, sastava i finoće ovih predmeta", navodi se u saopštenju Zavoda za metrologiju.

Tokom prošlogodišnjih "Otvorenih dana", laboratorije Zavoda je posjetilo 315 učenika iz sedam osnovnih i tri srednje škole.

Otvoreni dani organizuju se kao jedna od aktivnosti u okviru proslave 20. maja, Svjetskog dana metrologije.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana metrologije „Mjerenja u dinamičnom svijetu“ odnosi se na „dinamiku“, kretanje i promjenu u svim naučnim disciplinama naročito u metrologiji koja se, kao nauka o tačnom i pouzdanom mjerenju, neprestano mijenja.

Bonus video: