Nema prodaje Marovićeve zemlje dok Katnić ne kaže

Eventualnom prodajom parcele u zaleđu plaže Jaz, lokalna uprava bi naplatila dio od 1,1 milion eura za koliko je Milošev otac Svetozar - šef organizovane kriminalne grupe, oštetio lokalnu kasu
239 pregleda 6 komentar(a)
Miloš Marović, Milivoje Katnić, Foto: Vijesti
Miloš Marović, Milivoje Katnić, Foto: Vijesti
Ažurirano: 05.11.2018. 14:32h

Opština Budva ne može da proda hektar zemlje u Mrčevom polju Budvanina Miloša Marovića, jer je parcelu blokiralo Specijalno tužilaštvo zbog sumnje da je kupljena novcem stečenim kriminalom.

Eventualnom prodajom parcele u zaleđu plaže Jaz, lokalna uprava bi naplatila dio od 1,1 milion eura za koliko je Milošev otac Svetozar - šef organizovane kriminalne grupe, oštetio lokalnu kasu.

Prilikom zaključenja sporazuma o priznanju krivice starijeg Marovića, tužilaštvo na čijem čelu je Milivoje Katnić prihvatilo je kao zalog zemlju njegovog sina da će izmiriti milionsku kaznu, a potom je blokiralo u okviru finansijske istrage protiv porodice.

Privremenu mjeru zabrane raspolaganja i korišćenja zemljištem, na osnovu naredbe Specijalnog tužilaštva, Viši sud je donio u julu prošle godine.

Pred Višim sudom pokrenut je postupak za trajno oduzimanje imovine Miloša Marovića, uključujući i pomnutu parcelu.

Na zahtjev Opštine, javni izvršitelj Darko Rajković u julu je donio rješenje o izvršenju za zemlju, nakon što stariji Marović nije izmirio 1,1 milion eura, a koliko se obavezao presudom Višeg suda da će uplatiti u gradsku kasu zbog štete pričinjene u osam korupcionaških afera...

„Izvršenje će se sprovesti upisom u katastar nepokretnosti, utvrđivanjem vrijednosti, prodajom nepokretnosti i namirivanjem Opštine Budva iz iznosa dobijenog prodajom“, navodi se u rješenju javnog izvršitelja.

Zemlja je procijenjena na 456.000 eura, ali je prodaja praktično nemoguća.

Iz Sekretarijata za zaštitu imovine kazali su „Vijestima“ da su zatražili od Višeg suda da se uključe u postupak o trajnom oduzimanju imovine, kako bi zatražili da se zemlja mlađeg Marovića izuzme.

Tužilaštvo je tokom finansijske istrage utvrdilo da Miloš ima imovinu koju je stekao kriminalom od 2006. do 2014.

“Taj vremenski kontinuitet i druge okolnosti opravdavaju oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, pa postoji zakonski osnov za prošireno oduzimanje imovine”, piše u zahtjevu Specijlanog tužilaštva.

Pozivajući se na Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Specijalno tužilaštvo je, osim zemlje u zaleđu Jaza, zatražilo da se Milošu oduzme i dio penthausa u zgradi kod Autobuske stanice. Riječ je o stanu od 287 kvadrata i mansardi na petom spratu, koji su međusobno povezani i čine jedinstvenu cjelinu od 480 kvadrata.

U tom stanu živjeli su Svetozar i njegova supruga Đorđina.

Krajnji rok da Svetozar Marović uplati novčanu kaznu u kasu Opštine Budva istekao je 10. oktobra prošle godine.

Na zahjev Opštine, javna izvršteljka Snežana Pavličić je prije pola godine donijela rješenje za naplatu 1.096.481 euro, kojim je blokirana imovina starijeg Marovića. Blokirani su bankovni računi u Crnoj Gori i đedovina na Jazu i u grbaljskom selu Krimovica.

Otac i sin već više od godinu nalaze se u Beogradu, iako ih Crna Gora potražuje zbog izdržavanja zatvorskih kazni.

Miloš je takođe priznao da je bio dio kriminalne grupe koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27.000 kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime je Opština oštećena za 1,4 milion eura. Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385.000 eura koju je prije godinu izmirio.

Miloš je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo i podnio zahtjev da robiju od 11 mjeseci služi u toj državi.

Svetozar se navodno i dalje nalazi na psihijatrijskom liječenju, a čeka ga četvorogodišnja robija.

Bonus video: