Pametni telefon je sada dovoljan: Ove stvari nam više ne trebaju

Današnja djeca neće ni saznati kako izgleda premotavati kasetu, crno-bijeli računar, ili čuti zvuk sa vokmena
79 pregleda 5 komentar(a)
vokmen, Foto: Shutterstock
vokmen, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.04.2016. 09:28h

Tehnologija nam je donijela mnoge prednosti i olakšava nam svakodnevni život, pa više ne moramo imati džepove ili torbice pune raznih stvari kako bi slušali muziku, zapisali nešto, platili, fotografisali...

Današnja djeca neće ni saznati kako izgleda premotavati kasetu, crno-bijeli računar, ili čuti zvuk sa vokmena.

Ovih pet stvari je zamijenio mobilni telefon u našem džepu:

  • Vokmen

Život bez vokmena nekada je bio nezamisliv. Umjesto slušanja muzike u svojoj sobi, pojavom vokmena mogli ste uživati u omiljenim bendovima bilo gdje.

  • Fotoaparat

Fotoaparate nekada nijesu svi imali. Trebalo je odnijeti aparat u foto-radnju i sačekati da se fotografije izrade.

  • Ručni sat

Izlazak iz kuće bez sata nekada je značio zaustavljanje ljudi po ulici kako bi ih pitali koliko je sati. Odbrojavanje sekundi do kraja sata u školi nešto je što smo svi radili. A za tu istu školu budila nas je iritantna budilica kojoj smo morali da mijenjamo baterije.

  • Bilo što papirno

Izuzev maramica. Karte za avion? Blok i hemijska? Na pametnom telefonu sada imamo razne aplikacije za bilješke. Novine? Danas saznajemo sve preko portala. Kada ste posljednji put napisali pismo ili poslali razglednicu?

  • Novčanik?

Svako od nas ima novčanik. U njega smo natrpali gotovinu, barem nekoliko platnih kartica... U današnje vrijeme gotovinu skoro pa ne moramo više imati kod sebe, a sve kartice možemo prebaciti u mobilni telefon i digitalnim novčanikom plaćati na prodajnom mjestu ili online.

Bonus video: