Vespa proslavila 70. rođendan

U čast proslave 70. rođendana, ovog vikenda se okupilo stotine ljubitelja vespe u Pontederi kod Pize
1 komentar(a)
vespa, Foto: Shutterstock
vespa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.04.2016. 16:52h

Klasičnog dizajna i simbol "slatkog života" (dolče vita), čuveni italijanski moped "vespa" proslavio je ovog vikenda 70. rođendan.

Sve je počelo krajem aprila 1946. godine kada je Enriko Pjađo u Firenci registrovao patent za Vespu, u želji da obnovi porodičnu aeronautičku kompaniju koja je pretrpjela velike štete u Drugom svjetskom ratu.

On je zadužio jednog od svojih inženjera, Koradina d'Askanija, osmisli motocikl koji će biti jeftin kako preduzeću za proizvodnju, tako i potrošačima za masovnu kupovinu.

Inženjer koji nije voleo motocikle iz tog doba, jer su bili neudobni, kruti za upravljanje i prljavi, uspio je da rješavajući te probleme jedan po jedan, napravi revolucionaran moped.

Uspjeh je bio munjevit i već prve godine prodato je 2.484 vespi, a 1948. čak 20 hiljada. Kada je Gregori Pek na "vespi" provozao Odri Hepbern ulicama Rima u filmu "Praznik u Rimu" iz 1953. godine, ovaj skuter je postao međunarodni simbol italijanske prijestonice i iste godine je prodat u fantastičnih 170 hiljada primjeraka, piše francuska agencija Frans pres.

Uprkos "poznim godinama", slavni moped se prodaje bolje nego ikad, a za sedam decenija je nove vlasnike našlo više od 18 miliona primjeraka.

"Vespa nije samo saobraćajno sredstvo. Ona je ikona italijanskog stila, elegantna i zabavna u isto vrijeme", kaže Pjađov direktor marektinga David Zanoli.

U čast proslave 70. rođendana, ovog vikenda se okupilo stotine ljubitelja vespe u Pontederi kod Pize, gdje se moped proizvodi neprekidno od 1946. godine.

Među njima je bio i Karlo Boceti, predsjednik milanskog kluba fanova vespe i ponosni vlasnik šest modela iz različitih razdoblja.

Proizvodnja, koja je sada skoncentrisana u Italiji, Vijetnamu i Indiji, porasla je sa 58 hiljada modela 2004. godine na 170 hiljada prošle godine.

Bonus video: