Avionom preletjeli Tihi okean bez jedne jedine kapi goriva!

Projekat promocije tehnologije koja se oslanja na čistu energiju finansiraju švajcarski piloti Pikard i Andre Boršberg koji se mijenjaju u upravljanju avionom
110 pregleda 2 komentar(a)
solar impulse, Foto: Twitter
solar impulse, Foto: Twitter
Ažurirano: 24.04.2016. 08:34h

Avion Solar Impulse 2 koji leti na sunčevu energiju sletio je u subotu veče u Kaliforniju nakon trodnevnog leta sa Havaja preko Tihog okeana.

Pilot Bertrand Pikard sletio je nešto prije ponoći po lokalnom vremenu na pistu u Mountain Viewu, gradu južno od San Francisca u kojem je sjedište tehnoloških divova poput Googlea.

Solar Impulse kružio je prije toga nad zalivom San Franciska i preletio je most Golden Gate.

Projekat promocije tehnologije koja se oslanja na čistu energiju finansiraju švajcarski piloti Pikard i Andre Boršberg koji se mijenjaju u upravljanju avionom.

Iz Mountain Viewa u kojem je završena deveta dionica puta, avion nastavlja let preko SAD-a pa preko Atlantika do Evrope da bi sletio u Abu Dabiju.

Avion je na istorijskom letu oko svijeta koji je započeo u martu prošle godine polijetanjem iz Abu Dabija na prvu dionicu.

Za avion SI2, koji leti pomoću sunčeve energije iz 17 hiljada solarnih ćelija pričvršćenih na krilima dužine 72 metra (skoro jednako dugima kao ona na Airbusu A380), prvo je spuštanje imao u Omanu, a tokom ukupno 12 etapa preletjeće 35 hiljada kilometara. Prosječna brzina leta je između 50 i 100 kilometara na sat, a prosječna visina na kojoj lete 8.500 metara.

Put ga je dosad odveo preko Indije, Mijanmara, Kine i Japana. Avion je postavio rekord za najduži let na sunčevu energiju kad je bez zaustavljanja preletio gotovo 8.300 kilometara iz Japana do Havaja.

Net.hr

Bonus video: