Neregularnosti kod 16 automobilskih brendova

Sistemi i programi upravljanja motorom došli su u centar pažnje od septembra, kada je VW priznao kako je instalirao programe koji daju lažne podatke o emisijama štetnih gasova kod dizel motora
8 komentar(a)
vožnja, Foto: Reuters
vožnja, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2016. 08:23h

Skandal Volkswagena (VW) sa prikrivanjem nivoa štetnih gasova uz pomoć programa u automobilima prelio se i na druge proizvođače.

Istraga, izazvana skandalom u VW, otkrila je neregularnosti kod 15 automobilskih brendova, saopštio je njemački ministar transporta, Alexander Dobrindt, prenosi Capital.ba.

Pored njemačkih proizvođača VW-a, Audia, Mercedesa, Opela i Porschea, francuskog Renaulta, neregularnosti su otkrivene i kod Alfa Romea, Chevroleta, Dacie, Fiata, Hyundaia, Jaguara, Jeepa, Land Rovera, Nissana i Suzukia.

Skandal VW-a prelio se i na druge proizvođače automobila, pa su vodeći njemački proizvođači dogovorili opoziv 630 hiljada vozila kako bi se riješili problemi na dizelskim motorima i programima koji se krive za visoko zagađenje.

Iz njemačke Vlade je saopšteno da će, u okviru borbe protiv emisija štetnih gasova, vozila Porschea, VW-a, Opela, Audia i Mercedesa biti opozvana kako bi se popravili sistemi upravljanja motorom.

Predstavnici Vlade su naveli da BMW, koji je mnogo ranije počeo da investira u tehnologije manje potrošnje goriva, nije dio opoziva.

Sistemi i programi upravljanja motorom došli su u centar pažnje od septembra, kada je VW priznao kako je instalirao programe koji daju lažne podatke o emisijama štetnih gasova kod dizel motora.

Iako nije utvrđeno da je još neki proizvođač automobila koristio uređaje prikrivanja, regulatori i grupe za zaštitu okoline su kritikovali korištenje sistema upravljanja motorom koji isključuju dijelove za prečišćavanje, kako bi pojačali snagu motora i povećali razmak između redovnih servisa.

Bonus video: