Uspješna misija Sojuza: Meteorološki satelit u orbiti

Sojuz je poletio sinoć u 21.47 po lokalnom vremenu (1.47 u srijedu po centralnoevropskom vremenu), iz lansirne stanice u Sinamariju, u francuskoj Gvajani
0 komentar(a)
Sojuz, Foto: Reuters
Sojuz, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2018. 09:40h

Raketa Sojuz koja je sinoć poletjela iz Gvajane uspješno je u orbitu postavila satelit Metop-C, meteorološki satelit evropskog tijela Eumetstat, saopštila je danas komercijalna kompanija koja lansira te satelite. Sojuz je poletio sinoć u 21.47 po lokalnom vremenu (1.47 u srijedu po centralnoevropskom vremenu), iz lansirne stanice u Sinamariju, u francuskoj Gvajani.

Odvajanje satelita obavljeno je kako je predviđeno nešto više od sat poslije poletanja. Satelit Metop-C treći je i posljednji satelit programa posvećenog primenjenoj meteorologiji, saopštila je kompanija za lansiranje satelita Arijanespas (Arianespace). Sateliti Metop-A i Meteop-B, lansirani iz Bajkonura u Kazakstanu 2006. odnosno 2012. godine i dalje su u funkciji, navela je kompanija. Sateliti Metop omogućuju davanje meteoroloških prognoze od 12 sati do deset dana unaprijed. Kompanija Arijanespas saopštila je da se lansirnje ovog trećeg i posljednjeg satelita programa "Eumetstat polar sistem" (EPS) doprinosi zajedno s Eumetstatom i Evropom poboljšanju meteoroloških prognoza i praćenje klime na svjetskom nivou. Ovo je osmo lansiranje ove godine koje je izvela kompanija Arijanespas u Gvajani, i drugo s raketom Sojuz iz lokalnog lansirnog poligona Sinamari. Raketa Sojuz je imala jedno neuspjelo lansiranje 11. oktobra iz poligona u Bajkonuru. Let Sojuza ka Međunarodnoj svemirskoj stanici s astronautima Nikom Hejgom i Aleksejom Ovčininom prekinut je dva minuta poslije polijetanja, kada su se astronauti automatski katapultirali iz letjelilcie. Prema zaključcima istražne komisije objavljenim prošlog četvrtka poremećaj koji je izazvao nesreću bio je zbog "deformacije" jednog prijemnika prilikom sklapanja rakete u Bajkonuru.