Sajberkriminalci posluju kao firme

Imaju na raspolaganju značajne resurse i vrlo dobro obrazovane pojedince, pa napade mogu provoditi s velikom djelotvornošću
0 komentar(a)
Hakeri, sajber kriminal, Foto: Shutterstock
Hakeri, sajber kriminal, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.04.2016. 12:39h

Sajberkriminalci sve češće osnivaju svoje firmekako bi povećali djelotvornost svojih napada na poslovne i privatne korisnike, tvrde Symantecovi stručnjaci u 21-godišnjem izvještaju Internet Security Threat Report.

“Grupe napadača koje su se značajno razvile u posljednje vrijeme sada uspješno raspolažu sposobnostima koje su dosad bile uporedive samo s napadačima koji su imali podršku neke države. Imaju na raspolaganju značajne resurse i vrlo dobro obrazovane pojedince pa svoje napade mogu sprovoditi s takvom djelotvornošću da gotovo mogu imati redovno radno vrijeme uz slobodna poslijepodneva, večeri i vikende.

Neki od njih uspostavljaju i vlastite pozivne centre kako bi još više podigli uspješnost svojih napada”, naglasio je Kevin Hejli, direktor Symantecovog odjela za odziv na bezbjedonosne prijetnje.

Profesionalne grupe napadača po pravilu su prve koje koriste napade i ranjivosti nultog dana, za vlastiti dobitak i zaradu ili kako bi ih prodale kriminalcima nižeg ranga na otvorenom tržištu.

U 2015. broj otkrivenih ranjivosti nultog dana (zero-day) više se nego udvostručio u odnosu na godinu ranije: otkriveno ih je ukupno 54 (125 odsto više). Istovremeno je dramatično porasla i količina zloćudnih programa (malware) pa je u 2015. otkriveno više od 430 miliona novih varijacija takvog softvera, što je 36 odsto više nego godinu dana ranije.

U 2015. oboren je rekord i u pogledu velikih napada: zabilježeno ih je devet. Pri tom je javnosti izloženo više od 429 miliona zapisa s korisničkim podacima pojedinih osoba - samo tokom jednog bilo je ugroženo više od 191 milion zapisa s ličnim informacijama.

Zabrinjava značajan porast broja firmi koje se odlučuju da ne prijavljivljuju ovakve incidente: prošle ih je godine bilo čak 85 odsto više nego godinu ranije. Prema konzervativnoj procjeni Symanteca, kad se dodaju i krađe za koje javnost nije saznala ukupna brojka ukradenih zapisa sa ličnim podacima veća je od pola milijarde!

Bonus video: