Američka naučnica razvila pancir od metalne pjene

Materijal je prolazi standarde američkog Ministarstva odbrane za pancire tipa IV koje po definiciji mogu spriječiti prodiranje municije namijenjene probijanju klasičnih pancira
67 pregleda 3 komentar(a)
Afsaneh Rabiei, Foto: Blogs.oregonstate.edu
Afsaneh Rabiei, Foto: Blogs.oregonstate.edu
Ažurirano: 17.04.2016. 09:41h

Hiljadama godina u prošlost, ljudi su u ratovima nosili zaštitu načinjenu od neke vrste metala, ali je svemu došao kraj pronalaskom baruta i vatrenog oružja koji je probijao oklope bez preveviše muke.

Onda je 1965 godine izumljen kevlar, oklop koji se tada pojavio u obliku pancirnih prsluka ulio je novu nadu u zaštitu protiv vatrenog oružja. Ipak, tada je na scenu došla municija koja i ovu zaštitu "uredno" prevazilazi.

Danas se čini kako je inovacija zaštite od vatrenog oružja na pragu trećeg pronalaska koji bi mogao stati u kraj i pancirnim mecima – metalna pjena.

Novi pancir je razvila američka profesorica mehanike i aeronautike Afsaneh Rabiei, a njen izum toliko upija energiju udara metka da depresija koju zrno stvara iznosi svega osam milimetara.

Sam materijal je debljine 250 milimetara i načinjen je od ploče bor karbida, unutrašnjeg sloja metalne pjene i stražnje ploče jakog aluminijuma ili kevlara.

Rabiei je uspješnost pjene testirala sa NATO-ovom standardnom municijom od 7.62×51 milimetara, kao i mecima od 7.62×63 milimetara koji se danas rijetko koriste.

Materijal je prolazi standarde američkog Ministarstva odbrane za pancire tipa IV koje po definiciji mogu spriječiti prodiranje municije namijenjene probijanju klasičnih pancira.

Klix.ba

Bonus video: