Da li cjelovečernje punjenje zaista šteti bateriji vašeg telefona?

"Litijum jon su zapravo ograničene na određeni broj 'ciklusa punjenja', što je u slučaju iPhonea oko 500. Kada punite napola punu bateriju zapravo koristite samo dio jednog ciklusa - na primjer, kada stavite da punite iPhone kome je baterija na 90%, zapravo koristite samo desetinu punog ciklusa punjenja"
71 pregleda 2 komentar(a)
baterija, pametni telefon, mobilni telefon, Foto: Shutterstock.com
baterija, pametni telefon, mobilni telefon, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 17.04.2016. 08:38h

Možda ste čuli da cjelovečernje punjenje uništava bateriju i tako skraćuje "život" vašeg pametnog telefona. Ali, stručnjaci se s time ne slažu.

Prema web stranici Battery University koju vodi kompanija Cadex, ovaj "urbani mit" je zapravo daleko od istine.

"Čak ni ako stavite da punite svoj iPhone kada je baterija na 90%, to neće naštetiti bateriji. Jednostavno ne možete 'prepuniti' iPhone, baš kao ni jedan drugi moderni pametni telefon. Svaki uređaj koji koristi Lithium Ion ili Lithium Polymer bateriju prestaje da se automatski puni kada dostigne 100%", ističe tehničar Džesi Holington.

Drugim riječima, baterija savremenih mobilnih uređaja je otprilike jednako pametna kao i sam pametni telefon.

"Litijum jon su zapravo ograničene na određeni broj 'ciklusa punjenja', što je u slučaju iPhonea oko 500. Kada punite napola punu bateriju zapravo koristite samo dio jednog ciklusa - na primjer, kada stavite da punite iPhone kome je baterija na 90%, zapravo koristite samo desetinu punog ciklusa punjenja", pojašnjava Holington.

"Dakle, ako namjerno nastojite da sasvim ispraznite mobilni prije nego što ga uključite u struju, to je potpuno besmisleno. Štaviše, tako zapravo skraćujete životni vijek baterije", zaključuje tehničar.

Index.hr

Bonus video: