Raičević: Posebna pažnja posvećena sportu, kulturi i socijali

On je istakao da je budžet razvojni, da su značajna sredstva planirana za kapitalne investicije, te da je planiranje bilo u skladu sa ostvarenjem tekućeg budžeta, “parametri su mu realni i ostvarivi, i prate preporuke ministarstva finansija”
159 pregleda 0 komentar(a)
Bar rasprava o nacrtu budžeta, Foto: Radomir Petrić
Bar rasprava o nacrtu budžeta, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 19.11.2018. 15:34h

U Opštini Bar danas je održana stručna javna rasprava na kojoj su predstavnici građana, preduzeća, institucija, nevladinih udruženja i političkih partija dali svoje komentare i primjedbe na Nacrt Odluke o Budžetu Opštine za 2019, planiranom na 21 milion eura, od kojih bi u tekuću budžetsku potrošnju išlo 9,888 miliona eura, na otplatu duga 3,791 milion, a u kapitalni budžet 7,32 miliona eura.

Ugledni sportski radnik Goran Simić, odbornik SD, ukazao je na disproporciju u finansiranju barskih sportskih klubova i pozvao da se veća pažnja usmjeri na one koji stvaraju igrače i okupljaju najveći broj barskih mališana.

"U Baru imamo vrhunske igrače u svim sportovima koji su potekli iz nekih drugih klubova, a ne iz Mornara. Vodimo računa o svima, i odredimo prioritete u barskom sportu. Ako ih ne odredimo, već se samo vodimo nazivima klubova, nećemo daleko stići", rekao je Simić.

Slavko Vučićević, predstavnik udruženja osoba sa invaliditetom, ukazao je na potrebu da se opština arhitektonski upodobi i za osobe koje se otežano kreću, pitao za lokaciju zgrade za penzionere i da li udruženje paraplegičara može dobiti kancelariju. Odbornik SNP u SO Bar Vasilije Lalošević se interrsovao da li će biti obnovljen TV festival, a Iz Crvenog krsta su tražili izdvajanje više sredstava od projektovanih 30.000 eura. Direktor Sportskog centra Branislav Nenezić potencirao je potrebu investicija u sportsku infrastrukturu, a predsjednik Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj Vesko Joketić je tražio stvaranje boljih uslova za kretanje slijepih i slabovidih lica.

Opštinski sekretar za imovinu i investicije Vido Dabanović je u komentaru kapitalnog budžeta rekao da će se ubuduće prilikom projektovanja zgrada imati u vidu primjedbe predstanika organizacija osoba sa invaliditetom.

"Sada obnavljamo 1250 kvadratnih metara trotoara u dvije topolićke ulice, i tu će sada biti i reljefne staze za slabovide, koje će imati i buduće staze prema željezničkoj stanici i Makedonskom naselju, kojima slijedi rekonstrukcija. To obuhvata i zvučnu signalizaciju na raskrsnicama. Što se pristupačnosti zgrade tiče, ne možemo se porediti sa Podgoricom koja je dobila novu zgradu, mi smo na ulicama do sada uradili 230 arhitektonskih rampi, a sigurno nismo sve još završili. Što se primjedbi mjesnih zajednica za puteve tiče, prihodi ubrani sa tih prostora se vraćaju tamo kroz investiciono održavanje, zakonski je nemoguće da komunalije od na primjer zgrade kod carine budu usmjerene u Crmnicu ili Krajinu. Mi smo inače već 112.000 kvadrata asfaltne podloge postavili širom opštine", rekao je Dabanović.

Predsjednik Opštine Dušan Raičević je ukazao da je Bar proteklih 20 dana imao značajnu građansku inicijativu oko dječijeg vrtića “ koja je proizvod neaktivnosti građana da se uključe u donošenje bitnih odluka za život našeg grada” i dodao da je očekivao veću posjećenost stručne rasprave, “ali, i ovo je značajan broj građana”.

On je istakao da je budžet razvojni, da su značajna sredstva planirana za kapitalne investicije, te da je planiranje bilo u skladu sa ostvarenjem tekućeg budžeta, “parametri su mu realni i ostvarivi, i prate preporuke ministarstva finansija”. U posebnom fokusu i za ovu godinu su socijalna davanja, sport i kultura.

"U prvim danima mog menadžmenta izrazili smo potrebu da se kroz poseban vid podrške Žene Bara nagrade za sve njihove aktivnosti do sada, za njihovu narodnu kuhinju od srca koja je ujedinila Bar i Barane, i za to smo planirali 15.000 eura jer je sam oblik organizovanja udruženja definisao drugačiju raspodjelu. To je ogroman iskorak, jer je ovo moralo ići na konkurs za raspodjelu NVO i bilo bi mnogo manje. Podržavam to što radite, treba da razumijete da smo mimo svih propisa prepoznali značaj toga što radite i siguran sam da će u SO svi to podržati. Volio bih da ta aktivnost ne bude isključivo na teretu opštine. Svjesni smo i vaših i potreba slijepih i Crvenog ktsta i paraplegičara, ali nerealno je u bilo kom zahtjevu tražiti povećanja sa 30 na 130 hiljada eura, uz dužno poštovanje Crvenom krstu", rekao je Raičević.

On je dodao da će u januaru 2019. poslije duge pauze ponovo biti raspisan konkurs za raspodjelu novca NVO, napominjući da su iz opštine nekoliko puta pozivali predstavnike NVO da se uključe u rad Komisije za raspodjelu, “ali, niko se nije javio”. Raičević je rekao i da su budžetska sredstva namjenska “a ne za pokrivanje minusa preduzeća”.

"Iznos za NVO je 68.000 eura, od kojih 40 posto idu za NVO od posebnog značaja. Što se primjedbi Nenezića tiče, nije dobro da se posebno tretiraju sala i tereni. Opština Bar će biti jedan od organizatora Igara malih zemalja, bice rekonstruisani i tartan staza i teren i svlačionice i tribine. Zamjena LED svjetala u sali ne treba da bude samo na teret opštine, tu su i drugi izvori sredstava. Mi smo za izlazak TV festivala iz hibernacije predvidjeli 70.000 eura i već dogovaramo sa ministarstvom da to dobije institucionalni okvir. Agrobudžet je planiran na 370.000 eura za subvencije i ruralni razvoj. Morsko dobro je poseban izazov za nas, jer po novom ptedlogu zakona sav prihod u zoni morskog dobra ide tom preduzeću, što znači da više ne možemo planirati taj prihod od oko pola miliona. Koncesione naknade prihodujemo od lučke operative tek od ove godine", istakao je Raičević.

On je dodao da su izdvajanja za sport sa 330.000 podignuta na 450.000 eura i akcentovao da nije realno da Bar ima 70 sportskih klubova “da bude po sedam, osam fudbalskih i košarkaških ekipa”.

"Treba da formiramo Sportsko društvo Mornar koje će imati pod “svojim kišobranom” klubove", poručio je Raičević.

U Nacrtu odluke o budžetu za 2019, na prihodnoj strani izvorne prihode od ukupno 18,2 miliona eura treba da pune porezi-10,7 miliona, takse - 550.000, naknade 6,4 miliona i ostali prihodi 550.000. Razliku od 2,8 miliona do plana - 21 milion- treba da dopune prihod od imovine od 1,8 miliona i milion prenijet iz prethodne godine.

Rashodi pored ostalog obuhvataju bruto zarade i doprinose na teret poslodavca - Opštine-od 3,222 miliona eura, ostala lična primanja od 225.000 u kojima su jubilarne nagrade 10.000, otpremnine 50.000, naknada skupštinskim odbornicima 130.000 i ostale naknade 35.000. Rashodi za materijal su planirani na 716.000, a za usluge 481.000 u što spadaju pored ostalog i službena putovanja od 50.000, reprezentacija 35.000, komunikacione usluge 164.500, advokatske, notarske i pravne usluge 25.000, konsultantske usluge, projekti i studije 93.000... Za IPA i EU projekte se planira 50.000 eura, a za transfere institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru 1, 732 miliona.

Kapitalni izdaci “teški” 7,32 miliona u nacrtu treba da idu na lokalnu infrastrukturu - 4,4 miliona, građevinske objekte - 580.000, uređenje zemljišta 1,07 miliona, za opremu 400.000 i za investiciono održavanje 870.000 eura.

Bonus video: