Anketa CBCG: Građanima i firmama povoljniji krediti

“Rezultati ankete pokazuju da je ublažavanje kamatnih marži, provizija i naknada za odobravanje kredita privredi nastavljeno u drugom kvartalu, dok su povećani zahtjevi u pogledu kolaterala, a smanjeni su iznosi kredita i ročnost što smanjuje fleksibilnost uslova za odobravanje kredita privredi"
90 pregleda 0 komentar(a)
Banka, šalter, Foto: Vesko Belojević
Banka, šalter, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.11.2018. 19:46h

Komercijalne banke su u prvih šest mjeseci ove godine ublažile standarde za kreditranje privrede i stanovništva, što je rezultat, kako su procijenile banke u okviru ankete koju je sprovela Centralna banka (CBCG), povećanja konkurencije na tržištu, pozitivnih očekivanja banaka u pogledu ekonomske aktivnosti i veće spremnosti na preuzimanje rizika.

CBCG je juče zvanično objavila Izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za prvih šest mjeseci ove godine. To je nova publikacija CBCG koja će se u narednom periodu objavljivati kvartalno.

Banke ocjenjuju da je tokom drugog kvartala (april-jun) tražnja za kreditima privrede i stanovništva porasla. Privredi su krediti bili potrebni za finansiranje kapitalnih investicija, obrtnih sredstava i restrukturiranje postojećih dugova, dok su kod stanovništva glavni faktori rasta tražnje bili potrebe za refinansiranjem postojećih dugova, kupovina nepokretnosti i trajnih potrošnih dobara (automobili, namještaj...)

“Rezultati ankete pokazuju da je ublažavanje kamatnih marži, provizija i naknada za odobravanje kredita privredi nastavljeno u drugom kvartalu, dok su povećani zahtjevi u pogledu kolaterala, a smanjeni su iznosi kredita i ročnost što smanjuje fleksibilnost uslova za odobravanje kredita privredi. Ublažavanje uslova kreditiranja odnosilo se na sve kategorije korisnika na mikro, mala i srednja preduzeća, kao i na velika preduzeća. Banke ne očekuju veće promjene kreditnih uslova tokom trećeg kvartala (jul-septembar), osim smanjenja provizija i naknada, povećanja maksimalnog iznosa kredita, smanjenja kamatnih marži za kredite velikim preduzećima, ali pooštravanja zahtjeva u pogledu kolaterala za sve vrst epreduzeća, bez obzira na veličinu” piše u izvještaju vrhovne monetarne institucije.

Kada je u pitanju sektor stanovništva, ublažavanje kreditnih standarda je naročito zabilježeno kod odobravanja potrošačkih kredita, a manje kod stambenih kredita. Dodatno, ublaženi su i uslovi u pogledu produženja ročnosti kredita i grejs perioda, dok je pooštravanje zabilježeno jedino kod zahtjeva u pogledu kolaterala kod manjeg broja banaka.

“Banke očekuju da će gotovo svi uslovi kreditiranja za stanovništvo u narednom kvartalu biti povoljniji. Rezultati ankete pokazuju da je u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartal broj odbijenih zahtjeva za odobrenje kredita stanovništvu povećan, prvenstveno potrošačkih i ostalih kredita, dok je u dio odbijenih zahtjeva za odobrenje stambenih kredita smanjen. Banke smatraju da je rast tražnje u drugom kvartalu bio vođen više finansijskim potrebama stanovništva, nego poboljšanom ekonomskom situacijom u zemlji”, navodi se u izvještaju.

Bonus video: