Sportski osjećaj za vozača i posmatrača

Oprema GT Line i spolja i iznutra donosi dodatni šmek ionako atraktivnom francuskom hečbeku, a paket je upotpunjen snažnim i štedljivim dizel motorom
4 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2016. 20:15h

Kad smo ga prvi put vidjeli na fotografijama mnoge je oborio s nogu. Na prvim vožnjama u Portugaliji i Hrvatskoj i uživo je dokazao dizajnersku superiornost, ali tek kada smo ga izveli na naše ulice, shvatili smo koliko je zapravo novi Reno megan atraktivna pojava. Kompaktni hečbek francuskog proizvođača koji smo protekle sedmice imali na probi privlači poglede gdje god da se pojavi, čak i u društvu mnogo skupljih vozila.

Vlasnici dosadašnjeg modela sigurno nijesu presrećni zbog činjenice da je i iz aviona vidljiva ogromna razlika njihovog vozila u odnosu na novi model.

Najnovija dizajnerska filozofija Renoa kod megana je, čini se, dovedena do vrhunca. Glavni adut kod prednjeg dijela vozila je V maska sa četiri horizonmtalne lajsne i velikim Renoovim logotipom u sredini i farovi u specifičnom C obliku. Kod testnog modela sa opremom GT line utisak je pojačan dodatnim elementima poput spojlera, metaliziranih usisnika vazduha i donje maske u obliku saća. Snažne konture sportski profilisanih bokova pojačane aluminijumskim točkovima od 17 inča samo nagovještavaju ono zbog čega će vam se donja vilica sama spustiti kada vas megan pretekne.

Zadnji dio automobila evocira uspomene na drugu generaciju koja je bila poznata po svojoj pozadini. Fantastične zadnje svjetlosne grupe pružaju se čitavom širinom, a konture LED svjetala koja se dobijaju I u serijskoj opremi čine da Megan zaista izgkleda kao da je došao iz budućnosti. Ponovo, GT line paket dodaje na vizuelnom efektu zadnjim difuzorom i završetkom izduvne cijevi.

Unutrašnjost vas neće nimalo razočarati ni u osnovnom modelu, a kamoli ova u testnom primjerku. U prvi plan dolaze izrazito profilisana GT sportska sjedišta sa integrisanim naslonima za glavu. U njima se osjećate kao u trkačkom automobilu, a tom osjećaju doprinosi i upravljač presvučen Nappa kožom. Ipak, krupniji vozači bi mogli da se osjećaju pomalo stiješnjeno u ovim sjedištima, pa im preporučujemo vrlo udobna sjedišta iz serijske opreme, koja takođe imaju odličnu bočnu podršku za leđa.

Komandnom tablom dominira uspravni tačskrin u stilu tablet računara dijagonale 8,7 inča. U Renou ističu da je ovo najveći ekran osjetljiv na dodir u klasi, ali da li je veće uvijek i bolje. Nijesmo sigurni, prije svega zbog toga što on odvlači pažnju sa puta. Ipak, mlađe generacije vozača će znati da cijene kvalitet R-Link 2 sistema, mada ponekad tokom vožnje nije baš lagano prstom pogoditi pravu tačku. Jedan dodatni kontroler u vidu džojstika ili rotacionog prekidača bi svakako dobro došao. U svakom slučaju, ako se odlučite za klasične prekidače, uštedjećete 650 eura.

U kabini megana ima nešto malo tvrde plastike, ali je napredak u odnosu na prethodni model ogroman. Posebna pažnja posvećena je površinama koje su izložene dodiru – volan, ručica mjenjača, ručke na vratima, sve ovo je kao u premijum vozilima. Kod testnog modela se ističu plave GT line oznake, i plavi prošivi na volanu, ručici mjenjača i lijepo upakovane ručne kočnice.

Iako su veliku pažnju posvetili dizajnu, u Renou nijesu zaboravili da poprave ono što nije bilo na nivou kod prethodnog modela - a radi se o prostoru za glavu na zadnjim sjedištima. Sada je to potpuno druga priča. Pozadi mogu da se smjeste i vrlo visoke osobe, a po potrebi tamo mogu da se voze i tri putnika.

Prtljažnik ima visoku donju ivicu, ali sa 434 litra zapremine je u samom vrhu klase. Za poređenje, VW golf ima gepek od 380 litara. Prostora za sitnice u kabini nema previše, ali je odlično organizovan. Tako ispred ručice mjenjača možete da odložite telefon, a između sjedišta postoje držači za čaše i veliki odjeljak ispod naslona za ruku. Preglednost pozadi je malo oslabljena, ali problem rješavaju solidni retrovizori i parking senzori i kamere.

Na kraju, pomenućemo da je megan nakrcan bezbjednosnom opremom koja mu je donijela pet zvjezdica na Euro NCAP testu sudara.

Cijene na našem tržištu kreću od 14.000 eura, dok testni model sa svim opcijama košta 23.000 eura.

Odlično izbalansirane vozne osobine i udobnost

Pod haubom testnog vozila je dizel agregat zapremine 1,6 litara sa 130 konjskih snaga, kombinovan sa šestostepenim manuelnim mjenjačem. Maksimalni obrtni moment od 320 Nm dostupan je već pri 1.750 obrtaja, iako odziv prije te tačke ne nagovještava tako dobru vuču. Snažni dizelaš sa lakoćom pokreće dosta laganu karoseriju i u velikoj mjeri iskorištava mogućnosti šasije. Osjećaj na volanu je dosta direktan, vozilo je u krivinama vrlo stabilno, a proklizavanje prednjeg dijela ćete osjetiti samo ako pretjerano brzo uđete u krivinu. Vožnja krivudavim brdskim dionicama predstavlja pravo uživanje, pa je ovakav megan idealan za crnogorske puteve. Ubrzanje do 100 km/h traje okruglo 10 sekundi, a najveća brzina je 198 km/h. Sportske osobine i udobnost su odlično izbalansirani, jer francuski kompakt odlično upija neravnine na putevima čak i sa ovim gumama manjeg profila. Potrošnja goriva je zaista minimalna. Na otvorenom putu smo zabilježili 4,5, a u gradu oko šest litara na 100 kilometara.

Galerija

Bonus video: