Nova era je blizu: Evo šta nas čeka posle pametnih telefona

Izvadite kameru i stavite novu i bolju, a ako vam se slomio displej, samo bez puno problema stavite rezervni
9 komentar(a)
Pametni telefoni, Foto: Wsj.com
Pametni telefoni, Foto: Wsj.com
Ažurirano: 07.04.2016. 13:43h

Teško da ima većeg tehnološkog dostignuća u posljednjoj deceniji od moćnih i lako dostupnih pametnih telefona.

Ali, njihov dizajn i funkcionalnosti su postali predvidivi kao filmovi Adam Sendlera, komentariše Džoana Stern iz Vol strit džurnala. "Malo bolja kamera, malo svjetliji ekran!"

Novi LG-ev glavni model, G5, pokazuje u kom pravcu će ići razvoj ovakvih uređaja: donji dio se može skinuti kako bi se različiti moduli uključili, telefon ima dvije prednje kamere i radiće sa nadolazećim dodatkom za virtuelnu realnost i kamerom od 360 stepeni.

Naravno, ključni razvoj će i dalje biti skoncentrisan na softver, ali budućnost možda bude donijela opciju nadogradnje telefona bez kupovine novog.

Izvadite kameru i stavite novu i bolju, a ako vam se slomio displej, samo bez puno problema stavite rezervni.

I dok je LG G5 na neki način samo dječji korak, Google-ov projekat Ara prikazuje rane prototipe sa fleksibilnim dizajnom gdje jednostavan okvir omogućava da jednostavno mijenjate ekran, bateriju, wi-fi čip, kameru, a jednostavno se instaliraju i specijalni poput termometra ili recimo alkometar.

Biznis model bi možda mogao da bude takav da bi razne kompanije mogle da proizvode dodatke za različite telefone, slično kao sada aplikacije. Google i dalje finansira ovo istraživanje, iako su projekti i prototipi više puta odlagani.

Još jedna od očekivanih novina je veći broj kamera na telefonu, koji bi trebalo da srede sve što nije u redu sa fotografisanjem sa telefona.

Od dvije zadnje kamere koje bi povećali optički raspon, bolje performanse pri slabijem svijetlu i stereoskopsko 3D snimanje. Dva objektiva, dakle, znače i moguće 3D selfije.

Prava revolucija nastaje kada telefon ima još više kamera, kao recimo u projektu startapa Light koji nudi od šest do osam kamera, pa bi telefoni mogli da imaju kvalitet fotografije kao DSLR kamera najboljeg kvaliteta.

Sa više kamera ćete moći da slikate istu fotografiju sa više različitih fokusa, pa čak i da iskombinujete sve te fotografije u jednu, najbolju moguću.

Prikaz fotografija od 360 stepeni i u 3D tehnologije takođe neće biti problem, pa ćete moći da povežete telefon sa VR naočarama ili da ih posmatrate direktno na ekranu kao 3D hologram!

Samsung i LG već prave naočare koje koriste snagu procesora i grafike telefona da vam donesu pravi virutelni svijet, startup Leia 3D ima posebnu optiku i pozadinsko LCD svijetlo koje kreira displej koji projektuje 3D hologram.

Slike izgledaju kao da lebde iznad telefona, a možete i upravljati njima pomjeranjem prsta kroz vazduh.

Možda i najuzbudljivija novina je ona koja rješava najveći problem pametnih telefona - trajanje baterije. To ne znači da ćemo imati bateriju veličine kutije za ručak, niti zamjenu baterije, već punjenje preko wi-fi signala.

To bi značilo da kada izađete vani, vaš telefon se puni gdje god ima wi-fi signala sa određene vrste antene, i kompanije Ossia i Energous već rade na tome.

Na osnovu probnih pokušaja, Stern navodi da je sigurna da je to odgovor na problem prazne baterije, ali da postoje dvije barijere: konkurentnost i bezbjednost.

Očekuje se da će prvi telefoni ovakog tipa stići već do kraja 2017. godine, tako da se polako spremajte za novi trend!

Bonus video: