"ROTIRAJUĆE KOLONE VAZDUHA"

Ove stvari nijeste znali o tornadu

Predstavljamo vam iznenađujuće i intrigantne činjenice o nasilnim olujama koji najviše pogađaju Sjedinjene Američke Države.
128 pregleda 1 komentar(a)
tornado, Foto: Shutterstock
tornado, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.04.2016. 13:43h

Za meteorologe, tornado je nasilna rotirajuća kolona vazduha, koja je povezana sa kumulusom na jednom kraju i sa zemljom na drugom. Obično su vidljivi kao lijevak. Za ostatak svijeta, oni su zaprepašćujući, piše Discovery News.

Otkrijte 9 stvari o tornadu, koje vjerovatno niste znali:

1. Tornado može iznenada da promijeni pravac ili čak da se vrati istim putem, kada je pogođen odlivima vjetra iz jezgra grmljavine. Međutim, uglavnom se kreće u istom pravcu, od jugozapada ka sjeveroistoku ili od zapada ka istoku.

2. Tornado može da se ispolji u različitim bojama. Neki su bijeli, dok su drugi crne ili sive, ili čak crveni. Izgledaju najtamnije kada gledate u njih prema sjeveroistoku, kada se njihova silueta nalazi ispred izvora svjetlosti, poput svijetlog neba na zapadnoj strani oluje.

3. Najsmrtonosniji tornado u istoriji je ozloglašeni Tri state Tornadokoji se dogodio 18. marta 1925. i pogodio Misuri, Ilinois i Indijanu prouzrokujući 695 žrtava.

4. Grad u Sjedinjenim Američkim Državama koji je najskloniji tornadima je Oklahoma Siti, koji je bio žrtva tornada preko 100 puta.

5. Najveći tornado u istoriji je bio Halam, Nebraska tornado, koji se dogodio 22. maja 2004. godine, a njegov vrhunac je bio širine od skoro 4.02 kilometra.

6. Tornado sa najbržom brzinom vjetra ikada zabilježenom se dogodio blizu grada Bridž Krik u Oklahomi 3. maja 1999. godine. Brzina vjetra je bila 486 kilometara na čas.

7. Jedna od najpopularnijih zabluda o tornadu jeste da on ne može da prođe preko doline, planine, jezera ili rijeka. Kada prođe iznad vode, postaje mlaz vode.

8. Dva tornada mogu povremeno da se spoje. Ono što se uglavnom događa jeste da veći, snažniji tornado usisa i apsorbuje manji, pa tako udruženi nastavljaju da se kreću.

9. Prema podacima Nacionalne administracije za okean i atmosferu, samo prošle godine Sjedinjene Američke Države je pogodilo 1.259 tornada. Najviše tornada se dogodilo u Teksasu (228) i Kanzasu (178).

Izvor: Nacionalna geografija