Raspisan Konkurs za Sajam mladih pronalazača 2016. godine

Sajam mladih pronalazača 2016. godine biće održan u ponedjeljak, 16. maja, u poslovnom objektu „The Capital Plaza“, u Podgorici
0 komentar(a)
Sajam pronalazača, Foto: Sajam pronalazača
Sajam pronalazača, Foto: Sajam pronalazača
Ažurirano: 06.04.2016. 12:50h

Fondacija (NVO) "Mladi pronalazači Crne Gore", Centar za stručno obrazovanje, Ministarstvo nauke i Ministarstvo prosvjete raspisali su danas, 6.aprila Konkurs za Sajam mladih pronalazača 2016. godine.

Program “Sajam mladih pronalazača” odnosi se na pripremu inovativnih rješenja iz različitih oblasti i njihovo predstavljanje na Sajmu mladih pronalazača u maju. Organizacija sajma ima za cilj podsticanje mladih ljudi da razvijaju svoje inovacije, koristeći sopstvene ideje, znanje, vještine, dostupne alate, opremu, kao i ekspertsku pomoć i Sajam mladih pronalazača organizuje se šestu godinu za redom.

Program će biti organizovan kroz:

  • Opšti takmičarski dio za učenike srednjih škola u četiri kategorije;
  • Tematski takmičarski dio za učenike srednjih škola i studente Univerziteta Crne Gore u dvije kategorije;
  • Revijalni dio za učenike srednjih škola, studente Univerziteta Crne Gore i pojedince koji imaju inovativna rješenja iz pojedinih oblasti.

Opšti takmičarski dio programa predviđen je za učenike srednjih stručnih, mješovitih škola i gimnazija iz Crne Gore. Potrebno je da učenici naprave inovativan proizvod, koji je originalan, praktičan za upotrebu, lak za proizvodnju, pristupačan i ima potencijala za široko korišćenje. Za izradu takvih inovacija, može se koristiti znanje iz bilo koje oblasti. Inovacije mogu biti funkcionalni uređaji ili softveri, kao i inovativna rješenja iz raznih domena.

Takođe, inovacije mogu biti jednostavne i komplikovane do mjere do koje su učenici sposobni da ih izrade sami, uz pomoć mentora koje škole imenuju, a koji imaju ulogu samo da pružaju smjernice, daju savjete i budu podrška učenicima u procesu izrade inovacija.

Pravo prijavljivanja imaju sve srednje škole u Crnoj Gori. Škole su u obavezi da prijave mentore, broj timova i inovacija, kao i broj učenika po timu. Svaki tim može da ima do 5 učenika, a svaki učenik može biti član samo jednog tima.

Učešće u radovima mogu uzeti najviše dva profesora u ulozi mentora, po timu. Radovi moraju biti inovativnog karaktera i ulaziće u konkurenciju takmičenja pod uslovom da se mogu praktično primijeniti, odnosno da svojom originalnošću i inovativnošću predstavljaju poboljšanje u određenoj oblasti ili bolje rješenje za funkcionisanje postojećeg proizvoda, usluge ili nekog procesa.

Radovi koji ulaze u takmičarski dio programa, moraju biti novi i predstavljeni na Sajmu prvi put. Za sve učesnike u opštem takmičarskom dijelu Crnogorska komercijalna banka je obezbijedila Fond za pomoć školama u izradi radova u ukupnom iznosu od 1.200 eura.

Fond će ravnopravno biti podijeljen svim timovima čije su prijave prihvaćene i koje ulaze u takmičarsku konkurenciju, tako da iznos koji će svaki tim dobiti, zavisi od ukupnog broja prijavljenih, odnosno prihvaćenih timova.

Radove na takmičenju će ocjenjivati komisija sastavljena od profesora, asistenata ili saradnika sa različitih fakulteta i Univerziteta u Crnoj Gori, a koji su i sami inovatori u svojim oblastima.

Fond za nagrade u opštem takmičarskom dijelu iznosi 1.000 eura. Kategorije u kojima se takmiče učenici srednjih škola, kao i nagrade u iznosu od po 200 eura, koje dodjeljuje Crnogorska komercijalna banka u opštem takmičarskom dijelu su:

  • Najoriginalnije inovativno rješenje
  • Najkompleksnije rješenje
  • Najbolje tržišno orijentisano rješenje
  • Najfunkcionalnije rješenje

Sveukupni pobjednik Sajma biće izabran kao pobjednik jedne od četiri kategorije i za njega je predviđena nagrada od dodatnih 200 eura.

Tematski takmičarski dio programa predviđen je za učenike srednjih škola i studente Univerziteta Crne Gore. Ovogodišnjim programom Mladih pronalazača Crne Gore predviđene su dvije teme koje će biti nagrađene specijalnim nagradama Crnogorske komercijalne banke u iznosu od po 150 eura i to: Specijalna CKB nagrada na temu “Unaprijeđenje procesa nastave u školama“ i Specijalna CKB nagrada za najbolje društveno odgovorno rješenje na temu „Očuvanje životne sredine”.

Revijalni dio programa je predviđen za učenike osnovnih i srednjih škola, studente Univerziteta Crne Gore i pojedince koji žele da predstave na sajmu svoja inovativna rješenja ili nagrađene radove na nekim drugim takmičenjima ili sajmovima u toku godine. Ovaj dio programa nije u takmičarskoj kategoriji i za te učesnike nijesu predviđene nagrade.

Prijave za opšti i tematski takmičarski dio treba poslati najkasnije do 18. aprila 2016. godine. Prijave za revijalni dio takmičenja treba poslati najkasnije do 30. aprila 2016. godine.

Sajam mladih pronalazača 2016. godine biće održan u ponedjeljak, 16. maja, u poslovnom objektu „The Capital Plaza“, u Podgorici.

Generalni sponzor takmičenja je Crnogorska komercijalna banka.

Bonus video: