Nuhodžić: Udruženim snagama protiv vršnjačkog nasilja

"Nijesmo i nećemo biti zadovoljni sve dok postoji i jedno dijete koje je maltretirano u školi", poručio je ministar unutrašnjih poslova
55 pregleda 1 komentar(a)
mevludin nuhodžić, Foto: Screenshot (Youtube)
mevludin nuhodžić, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 26.10.2018. 13:10h

Vršnjačko nasilje u školama je problem sa kojim se udruženo moraju boriti država, obrazovne institucije i roditelji, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić odgovarajući na pitanje poslanice Demokratskog fronta Ljiljane Đurašković u Skupštini Crne Gore.

"Naša je obaveza da gradimo društvo koje će imati nultu toleranciju na nasilje svake vrste, pa i ove, jer ćemo samo tako imati zdravo i bezbjedno okruženje za našu djecu", rekao je Nuhodžić.

On je kazao da je, govoreći sa aspekta nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, policija u proteklih devet mjeseci 2018. godine evidentirala 51 krivično djelo, izvršeno od strane 71 maloljetnika nad 56 maloljetnih lica.

Kako ističe ministar, službenici koji rade na poslovima suzbijanja maloljetničke delinkvencije, na osnovu prethodno kreiranih planova, kontinuirano sprovode aktivnosti na prevenciji vršnjačkog nasilja.

Ministarstvo prosvjete je, takođe napominje Nuhodžić, sprovodilo brojne kampanje, između ostalog i program "Škola bez nasilja - sigurno školsko okruženje“.

Nuhodžić dodaje i da su, u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, pripremljeni informativni materijali i brošure, kao i obavezujuće Uputstvo „Podjela odgovornosti i postupanje u cilju prevencije i u slučajevima pojave nasilja - uputstvo školama“.

"Bez obzira na sve ove aktivnosti, moramo svi zajedno još više raditi na prevenciji nasilja. Ne samo nadležna ministarstva, već svi subjekti društva: obrazovne institucije, mediji, civilni sektor, kako bismo iskorijenili ovu negativnu pojavu. Ne treba zaboraviti ni ulogu vaspitača i zaposlenih u školama, školskih pedagoga i psihologa, kao ni ulogu savjeta roditelja, koji treba da doprinesu bezbjednosnoj kulturi djece, a zatim i prevenciji nasilja među djecom kroz edukaciju. Smatram da podjela nadležnosti ne treba da bude prepreka, već podsticaj za nove inicijative, usmjerene na prevenciju vršnjačkog nasilja i jačanje institucionalnog odgovora na probleme u ovoj oblasti", kazao je Nuhodžić.

Jedna od tih inicijativa, kako je rekao, odnosi se i na projekat koji će Ministarstvo unutrašnjih poslova realizovati u saradnji sa Ministarstvom prosvjete.

"Riječ je o edukaciji djece u vrtićima i školama o zaštiti od opasnosti koje nose droga i alkohol, opasnosti na društvnim mrežama, a obrađivaće se i teme vezane za vršnjačko nasilje. Takođe, planiramo da sa Udruženjem Roditelji potpišemo Memorandum o saradnji, kojim će se dati doprinos rješavanju pitanja iz oblasti porodičnog nasilja, kao i doprinos suzbijanju vršnjačkog nasilja u školama", rekao je Nuhodžić.

Ističe kako vjeruje da će ovi projekti dati rezultate u godinama koje su pred nama i da ćemo imati trend pada vršnjačkog nasilja, pogotovo maloljetničkog kriminala.

"Nijesmo i nećemo biti zadovoljni sve dok postoji i jedno dijete koje je maltretirano u školi. Ponoviću - Ono što je važno jeste da radimo zajedno, da udružimo snage. Svako od nas mora da bude dio rješenja, kako bi se na vrijeme moglo reagovati i prevenirati svako agresivno ponašanje, prije nego dođe do neželjenih posljedica po našu djecu", kazao je Nuhodžić.

Bonus video: