Otkriće koje bi moglo da promijeni ono što znamo o vikinzima u Sjevernoj Americi

Sara Parkak, profesorica na Univerzitetu Alabama i priznati svemirski arheolog, koristila je infracrvene slike koje je snimio satelit koji se nalazio 643 kilometra iznad jugozapadne obale Njufaunlenda
501 pregleda 11 komentar(a)
viking, vikinzi, Foto: Shutterstock
viking, vikinzi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.04.2016. 19:05h

Prije oko 1.000 godina, puno prije Kolumba i drugih Evropljana Vikinzi sa Grenlanda stigli su u Sjevernu Ameriku. Naučnici to znaju kako po istorijskim zapisima samih Vikinga, tako i po naselju, nazvanom L’Anse aux Meadow, koje je otkriveno u sjevernoj Kanadi godine 1960, piše Science Alert.

Ali nakon otkrića tog jednog naselja, ništa drugo više nije pronađeno. Tačnije, do sada, jer su arheolozi možda pronašli drugo naselje. I to uz pomoć satelita.

Do otkrića se došlo prošle godine, kada je Sara Parkak, profesorica na Univerzitetu Alabama i priznati svemirski arheolog (da, to je prava profesija) koristila infracrvene slike koje je snimio satelit koji se nalazio 643 kilometra iznad jugozapadne obale Njufaunlenda.

Analizirajući podatke, Park je označila brojne "vruće tačke" – područja koja su možda imala ljudska naselja. Ali jedna se tačka posebno isticala kao tamna mrlja u vegetaciji.

Parkak i njen tim otišli su da provjere to mjesto, koje su nazvali Point Rosee.

Tim je uz pomoć magnetometra, koji mjeri anomalije u magnetskom polju određenog područja, otkrio da mjesto sadrži velike količine željeza i znakove metalurgije po kojoj su Vikinzi bili poznati.

Uz to, otkriveni su predmeti pomoću ugljenika C14 datirani u vrijeme Vikinga. Uprkos tome što još nije sve pregledano, tim misli kako bi se ispod mjesta mogle pronaći građevine. Njihovo će se iskopavanje vršiti kasnije ove godine.

Ovo predstavlja novi izvor pitanja na koja naučnici treba da daju odgovor, kao i puno posla za njih.

Njihove kolege tek treba da provjere pronalaske, tako da će trebati nešto vremena kako bi se utvrdili svi dealji. Ali ako se pokaže istinitim, ovo bi naselje moglo da znatno promijeni ono što znamo o vikinškom naseljenicima u Sjevernoj Americi, zato što se nalazi skoro 500 kilometara udaljeno od jedinog danas poznatog naselja.

Net.hr

Bonus video: