Snimci "krvavog" Nila: Otkrivena "tajna" neobične fotografije

Sentinel-3A ima zadatak da snimi i mjeri okeane, tlo, led i atmosferu Zemlje, koristeći sofisticirane instrumente koji otkrivaju energiju sa površine preko devet spektara, uključujući onaj oku vidljiv te infracrveni
131 pregleda 0 komentar(a)
rijeka Nil, Foto: ESA
rijeka Nil, Foto: ESA
Ažurirano: 03.04.2016. 16:38h

Evropska svemirska agencija je objavila satelitsku fotografiju na kojoj se vidi krvavo crvena rijeka Nil i njeno ušće u Sredozemno more, koje podsjeća na prvi biblijski pomor, u kome je ta rijeka u vrijeme starog Egipta pretvorena u rijeku krvi.

Ali, nije tu riječ o bilo kakvim apokaliptičnim predskazanjima, već je riječ ofotografiji koju je snimio satelit Sentinel-3A i koja prikazuje nešto sasvim drugo, kombinujući radiometrijske podatke s podacima u boji, kako bi se napravila karta čitavog regiona (sjeveroistok Afrike, Bliski istok i jugoistok Sredozemlja) i prikazale njene karakteristike.

Crvena boja u tom smislu prikazuje prisutnost vegetacije duž rijeke Nil, a osim Nila, crvena su i priobalna područja Egipta te Kipar i dio Krete. Fotografija koju možete vidjeti nastala je 3. marta.

Sentinel-3A ima zadatak da snimi i mjeri okeane, tlo, led i atmosferu Zemlje, koristeći sofisticirane instrumente koji otkrivaju energiju sa površine preko devet spektara, uključujući onaj oku vidljiv te infracrveni.

Podaci koje taj satelit prikupi pomoći će naučnicima u razumijevanju stanja u kojem se nalazi svjetska vegetacija, prenosi Daily Mail. ESA taj satelit naziva "najsofisticiranijim opservacijskim sistemom ikad lansiranim u svemir".

Ono što tu tehnologiju čini toliko impresivnom jeste to da taj satelit može da skenira čitavu planetu u tek nešto više od jednog dana, a fotografije pošalje unutar nekoliko sati.

Sentinel-3A će narednih pet mjeseci provesti na ovom zadatku, a nakon toga će njegovo upravljanje biti prepušteno EUMETSAT-u, ali ESA će i dalje učestvovati u misijama tog satelita i saradnji s EUMETSAT-om.

Dnevnik.hr

Bonus video: