GA: Fašizam u Evropi igra sve snažniju ulogu u javnom diskursu, pa i u Crnoj Gori

"Razotkrivanje i sankcionisanje fašizma mora biti jedan od prioriteta političkih elita. Jednostavno- retrogradnim fašističkim idejama u današnjoj Crnoj Gori ne može biti mjesta"
52 pregleda 1 komentar(a)
Građanska alijansa, Foto: Građanska alijansa
Građanska alijansa, Foto: Građanska alijansa
Ažurirano: 09.11.2018. 10:30h

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma nužno je obilježiti, jer je dužnost svakog od nas da dignemo glas protiv mržnje u bilo kom obliku, saopšteno je iz Građanske alijanse.

"Aktuelnije su i neophodnije antifašističke poruke nego ikad - jer je fašizam u Evropi ne samo preživio, već igra sve snažniju ulogu u javnom diskursu, pa i u Crnoj Gori. Činjenica da na ovaj datum svake godine moramo podsjećati sa istim, opominjućim žarom - znači da se kao društvo ne učimo na greškama iz prošlosti. I dalje folklorni i fasadni antifašisti iz javnog života sa retoričkim zalaganjima a drugačijim djelima- zamagljuju pravi pogled na ovu pošast dok sve snažnije tonemo u savremene manifestacije ideologija mržnje. Ponovićemo kao i ranije: neporaženi fašizam je slika modernog društva, a njegova mimikrija u gotovo svim porama socijalnog ne dozvoljava nam da shvatimo koliko je on danas aktuelniji u svom suštinskom značenju – odnosa prema drugačijem i društveno-političkog ambijenta koji ohrabruje suživot i/ili prožimanje različitosti ili promoviše i institucionalizuje njihovu diskriminaciju", navodi se u saopštenju.

Iz Građanske akcije podsjećaju da u Evropi jačaju desničarske struje, sakrivene iza populista koje ideale krvi i tla prebacuju sa margina direktno u Parlament.

"A zatim, nevjerovatnom brzinom na online svijet gdje se gubi svaka kontrola a negativan odnos prema emigrantima, netrpeljivost prema susjedima, stigmatizovanje bilo kakve različitosti postaje dominantan diskurs. Razotkrivanje i sankcionisanje fašizma mora biti jedan od prioriteta političkih elita. Jednostavno- retrogradnim fašističkim idejama u današnjoj Crnoj Gori ne može biti mjesta. Na ovaj dan ujedinjeni stojimo na liniji odbrane građanskog društva u kojem će identitetske različitosti postati kulturno bogatstvo, a političko-ekonomski sistem postati institucionalni okvir za poštovanje različitosti, a ne njihovo diskriminisanje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: