Veza između dva svijeta

Kod osnovne verzije ćete dobiti 18-inčne alu točkove, startovanje motora bez ključa, Artico vještačku kožu i kameru za vožnju unazad, kao i sistem sprečavanja sudara
0 komentar(a)
Mercedes GLC Kupe, Foto: Daimler
Mercedes GLC Kupe, Foto: Daimler
Ažurirano: 30.03.2016. 05:54h

Mercedes je na sajmu automobila u Njujorku predstavio kupe varijantu SUV modela GLC, koja će za protivnike imati rendž rover evok i BMW X4.

Njemački proizvođač je tako nastavio da izbacuje modele koji u jednom vozilu spajaju dva svijeta - SUV i sportski kupe.

Očekivano, dizajn se u velikoj mjeri oslanja na veći GLE kupe. Manjeg rođaka krasi ista opadajuća linija krova, uski zadnji prozori i velika zadnja svjetla. Prednji dio je identičan standardnom GLC-u. GLC kupe je dug 4,73, visok 1,60 metara, a međuosovinski razmak je 2,87 metara.

Okruglo je 8 cm duži i 4 cm širi od klasičnog modela, i malo je duži od BMW-a X4. Za dodatni vizuelni efekat brinu se bočni pragovi i aluminijumske felge od 20 inča.

Unutra postoji samo par sitnijih razlika u odnosu na GLC, ali je većina enterijera preslikano, od jednodjelne centralne konzole do infozabavnog displeja u obliku tableta istaknutom na vrhu komandne table.

Kod osnovne verzije ćete dobiti 18-inčne alu točkove, startovanje motora bez ključa, Artico vještačku kožu i kameru za vožnju unazad, kao i sistem sprečavanja sudara. AMG Line paket dodaje i sportska sjedišta i još neke detalje, ali detaljna specifikacija za naše tržište će biti poznata tek kasnije.

Mercedes tcrdi da GLC kupe ne zaostaje za standardnim GLC u dijelu prostora za ramena, laktove i koljena, kao ni kad je riječ o visini okvira vrata što je bitno za lakši ulazak. Prostora za glavu putnika na zadnjim sjedištima će svakako da bude nešto manje, mada će kupe moći da primi pet putnika. Ponudiće im prtljažnik od 491 litar, što je šezdeset litara manje od klasične verzije GLC, a maksimalni utovarni kapacitet, kad seobore nasloni zadnjih sjedišta, je 1.205 litara. S obzirom na to da kupce ovakvih automobila više zanima spoljašnji izgled nego funkcionalnost i prostor u prtljažniku, brojke su sasvim zadovoljavajuće.

GLC kupe na tržište stiže u junu, a prve isporuke se očekuju u oktobru. Cijena će da bude za oko 5.000 eura veća od standardnog modela. To znači da bi kod nas trebalo da košta oko 48.000 eura.

Dizelaši od 170 do 254 KS, hibrid stiže krajem godine

U ponudi će da budu nekoliko dizelskih i benzinskih motora, kao i jedan hibrid. Dizel opcije obuhvataju GLC 220d sa 170 KS, GLC 250d 4Matic sa 204 KS i GLC 350d sa 254 KS. Najslabiji benzinac ima 211 KS, a slijede modeli sa 241 KS i GLC 43 AMG sa 362 ks. Krajem godine stiže hibridni GLC 350e 4Matic sa 320 KS, opremljen sedmostepenim automatskim mjenjačem. Mercedes navodi da će ovaj model od 0 do 100 km/h ubrzavati za 5,9 sekundi. . Nešto kasnije će se pojaviti i ekstremni GLC 63 AMG 4Matic sa V8 motorom od 503 KS.

Bonus video: