Vizija BMW-a: Ovako će automobil izgledati u budućnosti

Ovo je prvi u seriji konceptualnih automobila koji najavljuju budućnost ovog proizvođača u svakom njegovom odjeljenju. Vision Next 100 je vozilo sa nultom emisijom gasova i sposobno je za autonomnu vožnju
278 pregleda 5 komentar(a)
BMW Vision Next 100, Foto: Screenshot(YouTube)
BMW Vision Next 100, Foto: Screenshot(YouTube)
Ažurirano: 29.03.2016. 16:44h

Kompanija Bayerische Motoren Werke ili kako skraćeno BMW, registrovana je prije 100 godina, a tim povodom je njemački gigant na proslavi u Minhenu prikazao koncept Next 100.

Ovo je prvi u seriji konceptualnih automobila koji najavljuju budućnost ovog proizvođača u svakom njegovom odjeljenju. Vision Next 100 je vozilo sa nultom emisijom gasova i sposobno je za autonomnu vožnju.

Koncept BMW Vision Next 100 kombinuje sistem autonomne vožnje sa novim pogledom na tehnologiju materijala, novim proizvodnim procesima i mogućnostima korisničkog interfejsa. Automobil budućnosti biće i smartfon, tablet ili laptop, a ne samo auto.

O pogonu nema informacija, ali je BMW saopštio da mu je namjera da u električni automobil sa autonomnim upravljanjem utka čisto zadovoljstvo u vožnji. To znači da BMW Vision Next 100 ima mogućnost manuelnog upravljanja, sa dva režima vožnje: Boost i Ease. Režim Boost je namenjen vozačima, a režim Ease sakriva volan u instrument tablu, a sistem upravljanja preuzima autopilot.

Koncept je izrađen praktično u potpunosti od plastike i ugljeničnih vlakana i drugih kompozita. BMW je nastojao da minimalizuje upotrebu čelika, a njemačka kompanija najavljuje vrijeme kada će metalni djelovi u automobilu biti nepotrebni.

Koncepcija samog automobila je tradicionalna. Enterijer nudi četiri sjedišta i četvoro vrata, kao i prtljažni prostor. Vision Next 100 je za centimetar kraći od aktuelne generacije modela BMW serije 5, ali za 10 cm niži. Koeficijent aerodinamike iznosi nevjerovatnih 0,18.

Naravno, Vision Next 100 nema "ambicije" da bude serijski automobil, bar ne u bliskoj budućnosti. BMW ga prezentuje kao "izlog mogućnosti", odnosno mogući smjer razvoja automobila u budućnosti. Neke tehnologije iz ovog automobila vidjećemo brzo, a neke tek za dvadeset ili trideset godina.

Bonus video: