Vrijeme je za povratak na ljetnje gume

Najbolja opcija u našim uslovima je upotreba klasičnih zimskih i klasičnih ljetnjih pneumatika
271 pregleda 9 komentar(a)
gume, pneumatici
gume, pneumatici
Ažurirano: 29.03.2016. 10:05h

Poznato je da zimske gume imaju bolje karakteristike od ljetnjih na temperaturama ispod sedam stepeni Celzijusa. Pošto se ovih dana živa u termometru u većini zemlje rijetko spušta ispod te granice, za one koji su koristili zimske pneumatike, prelazak na ljetnje je više nego logičan potez.

“Vrijeme ide naruku zamjeni zimskih pneumatika, pa je preporuka da se one zamijene ljetnjim, ne samo zbog bezbjednosti, već i zbog ekonomske strane”, kaže Aleksandar Vujačić, direktor firme “Vujačić Company”, koja se bavi prodajom i servisiranjem pneumatika.

Osnovna dva negativna efekta upotrebe zimskih guma pri višim temperaturama je nepovoljan uticaj na bezbjednost, kao i neekonomičnost, zbog toga što se sama guma ubrzano troši, a povećana je i potrošnja goriva.

“Na zimskim gumama ljeti jednostavno imate duži zaustavni put jer ta smješa nije predviđena za visoke temperature. Sa druge strane povećano je trenje, otpor kortljanju, guma se brže troši i na taj način imate samo štetu.”

Najbolja opcija u našim uslovima je upotreba klasičnih zimskih i klasičnih ljetnjih pneumatika, jer klima nije najpovoljnija za takozvane gume za sva godišnja doba.

“Univerzalni pneumatik je kompromis između ljetnje i zimske gume, on nije najbolja opcija za Crnu Goru, jer mi nemamo uravnoteženu temperaturu. Naše područje je karakteristično po ekstremima, ljeti imamo izuzetno visoke temperature, a zimi niske ili izuzetno niske na sjeveru zemlje”, objašnjava Vujačić.

Testovi su pokazali da automobil opremljen ljetnjim gumama koji se kreće 100 km/h može da se zaustavi za 38 metara, dok istom tom vozilu na zimskim gumama treba čak 18 metara više. U trenutku kada se vozilo sa ljetnjim pneumaticima potpuno zaustavlja, onaj sa zimskim se kreće brzinom od čak 57 km/h.

Bonus video: