Otkriveno veliko nalazište fosila iz doba jure

Fosili su veoma dobro očuvani, pa istraživači smatraju da bi svaki novi izvađen kamen mogao otvoriti vrata novog otkrića
92 pregleda 11 komentar(a)
Patagaonija Argentina, Foto: Www.newsmobile.in
Patagaonija Argentina, Foto: Www.newsmobile.in
Ažurirano: 27.03.2016. 16:52h

Paleontolozi su u Argentini otkrili veliko područje na kojem se nalaze fosili iz doba jure.

Područje koje obuhvata 23.000 kvadratnih milja u Patagoniji, na jugu Argentine, ove sedmice postalo je još popularnije nakon objavljivanja izvještaja u časopisu Ameghiniana.

Geolog Centra za naučno istraživanje i tehnološki transfer Garsija Masini istakao je da ne postoji drugo mjesto na zemlji koje sadrži istu količinu i raznovrsnost fosila iz doba jure. Masini dodaje da se fosili, stari između 140 i 160 miliona godina, nalaze na površini zato što su bili izloženi eroziji.

Geolog Masini koji vodi tim istraživača za ovo područje objašnjava da područje i izgleda kao predio iz doba jure, jedinstvenim ga čine termalne vode, jezera i potoci, kao i raspodjela biljaka i drugih djelova ekosistema. Fosili su sačuvani skoro odmah, za manje od jednog dana. Takođe, može se vidjeti kako su se pomjerale gljive, cijanobakterije i crvi, dok su bili živi.

Ignasio Eskapa iz Paleontološkog muzeja “Egidio Feruglio” istakao je da su istraživači pronašli širok spektar mikro i makroorganizama.

Fosili su veoma dobro očuvani, tako da istraživači smatraju da bi svaki kamen izvađen na ovom području mogao otvoriti vrata novog otkrića.

Bonus video: