Folksvagen opoziva 800 hiljada automobila širom svijeta

Opoziv se odnosi na 391 hiljada vozila marke Touareg i na preko 400 hiljada modela Porsche Cayenne proizvedenih u periodu od 2011. godine
10 komentar(a)
Folksvagen, Foto: Shutterstock
Folksvagen, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.03.2016. 09:58h

Njemačka automobilska kompanija Volkswagen (VW) opozvaće 800 hiljada automobila širom svijeta zbog potencijalnog kvara na mehanizmu pedala.

Opoziv se odnosi na 391 hiljada vozila marke Touareg i na preko 400 hiljada modela Porsche Cayenne proizvedenih u periodu od 2011. godine, prenosi Tanjug.

Američke vlasti su produžile rok VW-u za dostavljanje plana popravke oko 600 hiljada vozila u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kod kojih je ustanovljena viši nivo emisije zagađujućih gasova od dozvoljenog zakonom, zbog instaliranog prevarantskog softvera.

Produženje je uslijedilo pošto je istekao ranije utvrđen rok za dostavu takvog plana.

VW je, takođe, suočen sa tužbom američkog Ministarstva pravde, koje je u januaru optužilo njemačku kompaniju za kršenje zakona o zaštiti životne sredine.

Njemačka kompanija je još u septembru prošle godine priznala postojanje "prevarantskog" softvera u svojim automobilima, koji umanjuje emisiju toksičnog azotnog oksida tokom laboratorijskih testova.

Međutim, prilikom vožnje na otvorenom putu, softver dozvoljava emisiju štetnih gasova koja je do 40 odsto veća od dozvoljene.

Bonus video: