Šta se desi kad se sretnu društvene mreže i vještačka inteligencija

Naime na osnovu onoga što pišu Trolovi na internetu, Tay ponavlja iste te fraze drugim ljudima
138 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2016. 16:14h

Mikrosoft je u srijedu lansirao pametnog bota pod nazivom "Tay". Izgleda kao slika tinejdžerke na slomljenom ekranu kompjutera i može komunicirati sa ljudima putem Tvitera, Kik-a i GroupMe.

Zamisao je bila da bot piše kao tinejdžerka.

Međutim za manje od 24 sata nakon što je program pušten, Tay je počela da piše rasističke i genocidne poruke korisnicima.

"Hitler je imao pravo, mrzim Jevreje" a na drugom postu je napisala "Sve feministkinje bi trebalo da umru i gore u paklu"

Da bude jasno, Tay je ove fraze naučila na internetu .

“Što više čatujete sa Tay, ona postaje sve pametnija, i sve prisnije razgovara sa vama” saopštili su iz Mikrosofta.

Naime na osnovu onoga što pišu trolovi na internetu, Tay ponavlja iste te fraze drugim ljudima. Nakon ovih brojnih spornih Tvitova Mikrosoft je obrisao većinu.

Međutim kompanija nije odmah odgovorila na zahtjeve Hafington Posta o Tay, koja je takođe korištena za uznemiravanje Zoi Kvin ( kreatorka video igara) koja je ranije bila na udaru Gejmer Gejta.

Kvin je sama na Tviteru skrenula pažnju da Mikrosoft nije uspio da stvori filtere koji ograničavaju Tay u razgovoru sa korisnicima.

"Super je da Al može da uči od ljudi ali bi možda bota trebalo spriječiti da koristi pogrdne nazive kao i da govori da je Holokaust izmišljen." napisala je Kvin.

Ona je dodala da Mikrosoft očigledno nije uzeo u obzir zloupotrebe na internetu kada je Tay puštena bez ograničenja.

Međutim postavlja se pitanje da ukoliko ograničimo vještačku inteligenciju, ona gubi svaki smisao jer onda ona ne dobija priliku da se sama razvija već je usmjerena od strane nekoga.

Galerija

Bonus video: