Ne pričini štetu i smanjićeš premiju

Sistem kažnjavanja i nagrađivanja će motivisati vozače da opreznije voze, i da ne prijavljuju manje štete
490 pregleda 8 komentar(a)
saobraćaj, putevi, auto, automobil, Foto: Shutterstock
saobraćaj, putevi, auto, automobil, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.03.2016. 19:22h

Primjena sistema bonus-malus u auto-osiguranju počela je 1. februara ove godine. Ovaj sistem se zasniva na utvrđivanju premije osiguranja u zavisnosti od toga da li je u prethodnom periodu korisnik automobila pričinio štetu u autoodgovornosti. U zavisnosti od toga osiguiranik se smješta u jedan od 13 premijskih razreda. Osnovni premijski razred u koji se smješta osiguranik kada prvi put zaključuje osiguranje je “7”, i on predstavlja 100 odsto premije osiguranja. U slučaju da osiguranik ne pravi štetu, naredne godine prelazi u niži premijsku klasu, što znači da plaća pet odsto manju premiju, a ako pričini štetu ide u viši premijski razred gdje je premija skuplja.

Premija može da bude smanjena za najviše 30 odsto ili povećana za čak 210 odsto od osnovne. Na primjer, za kategoriju vozila od 55 do 66 kw osnovna premija je 156 eura. Ako vlasnik vozila svojom krivicom ne napravi štetu u nekoj nezgodi, premija će naredne godine da bude 148, nakon dvije godine 140, i može da se maksimalno smanji za 30 odsto, na 109 eura. Sa druge strane, samo jedna pričinjena šteta podiže polisu tri razreda više, pa bi naredne godine ona iznosila 234 eura, a maksimum je 328 eura, što je 210 odsto više od osnovne premije.

Uvođenje elektronskih polisa osiguranja uveliko je olakšana obrada podataka, ali normalno je da u startu postoje određene poteškoće, kaže Boris Šaban, direktor Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore (NOBCG).

“Najčešći problem je situacija kada se ne slažu broj šasije i matični broj građanina ili PIB firme, i tada se pri produženju registracije ne dodijeli odgovarajuća premijska klasa”, kaže Šaban. “Ako vlasnik vozila nije pričinio štetu tokom prethodne godine, a na polisi vidi da nije spušten u niži premijski razred, odmah treba da obavijesti administratora u Auto moto društvu u kome zaključuje osiguranje, i greška će da bude ispravljena”.

Sistem polisa je uvezan u centralnu bazu, pa promjenom osiguravajućeg društva ne možete da resetujete premijsku klasu. Šaban prve efekte bonus malus sistema očekuje već nakon prve godine primjene, kada ljudi shvate da mogu da smanje troškove osiguranja.

“Vjerujemo da će to preventivno djelovati na same građane u smislu opreznije vožnje, i da će ih motivisati da ne prijavljuju manje štete. On bi trebalo da smanji i broj mahinacija prilikom popunjavanja Evropskog izvještaja o saobraćajnoj nezgodi, za koje opravdano sumnjamo da postoje”.

Prevod auta na svoje ime smanjuje rizik

Direktor NOBCG apeluje na kupce vozila da prilikom kupovine automobila odmah prevedu vozilo na svoje ime, jer se sa vozilom nasljeđuju i posljedice ranije pričinjenih šteta.

“Može da se desi da vi nijeste svjesni da je prethodni vlasnik pričinio štetu, i da već na narednoj registraciji shvatite da je premija 50 ili 60 odsto veća nego što bi trebalo”, kaže Šaban.

Bonus video: