"Normativnim izmjenama i dopunama postoji prostor za dodatno unaprjeđenje stanja u borbi protiv nasilja u porodici"

Navodi se da je unaprjeđenje moguće postići punom implementacijom Konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja - Istanbulske konvencije, čija je Crna Gora potpisinica
134 pregleda 0 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Ženska politička mreža, Foto: MUP Crne Gore
Mevludin Nuhodžić, Ženska politička mreža, Foto: MUP Crne Gore
Ažurirano: 16.11.2018. 14:55h

Normativnim izmjenama i dopunama zakona koji su u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih psolova (MUP), postoji prostor za dodatno unaprjeđenje stanja u borbi protiv nasilja u porodici.

To je ocijenjeno na sastanku ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i delegacije Ženske političke mreže, koju su činile Snežana Jonica, Marija Ćatović, Nataša Vuković i Ivana Raščanin.

Kako je saopšteno iz MUP-a, sagovornici su se složili da kroz normativne izmjene i dopune zakona o unutrašnjim poslovima i o oružju, i podzakonskih akata koji su u nadležnosti tog resora, postoji prostor za dodatno unapređenje stanja u borbi protiv nasilja u porodici.

Navodi se da je unaprjeđenje moguće postići punom implementacijom Konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja - Istanbulske konvencije, čija je Crna Gora potpisinica.

"Na ovim izmjenama, koje će biti inicirane naredne godine, MUP će raditi u partnerstvu sa Ženskom političkom mrežom, koja okuplja predstavnice 16 političkih partija iz vlasti i opozicije, i uz podršku UNDP", kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, MUP je pokazao otvorenost za konstruktivne predloge za unapređenje stanja u oblasti porodičnog nasilja.

"Da MUP pridaje veliki značaj ovim temama govori i činjenica da je početkom godine formiran i Operativni tim za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama, koji u svom multidiciplinarnom pristupu, učešćem članova iz redova nadležnih institucija i nevladinog sektora, već postiže dobre rezultate", ističe se u saopštenju.

U prilog posvećenosti institucije sprečavanju, a naročito prevenciji nasilničkog ponašanja u porodici i među djecom školskog uzrasta, kako je saopšteno, govori i činjenica da je MUP nedavno potpisao i Memorandum o saradnji sa Udruženjem „Roditelji“, kako bi se pružila podrška stvaranju društvenog ambijenta sa nultom tolerancijom na nasilje.

"MUP će kroz sve ove aktivnosti, ali i kroz edukativne kampanje koje će u narednom periodu sprovoditi u crnogorskim vrtićima i školama, nastojati da utiče na podizanje svijesti javnosti o štetnosti bilo kojeg oblika nasilja u crnogorskom društvu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: