Poreska: Stečaj slijedi u hiljadu firmi

Ministar finansija prošle sedmice priznao da se zakon o reprogramu ne poštuje u potpunosti
133 pregleda 5 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.11.2018. 18:35h

Kroz reprogram poreskog duga do sada je prihodovano 42 miliona eura, a zbog nepoštovanja Zakona o reprogramu ukinuto je preko 1.200 rješenja o reprogramu. U prvom kvartalu naredne godine iniciraćemo pokretanje stečaja u oko hiljadu preduzeća, saopšteno je juče iz Poreske uprave na čijem čelu je Miomir M. Mugoša.

Crna lista poreskih dužnika, objavljena prošle sedmice, izazvala je raspravu na skupštinskom odboru za ekonomiju. Na pitanje poslanika Raška Konjevića kako je moguće da se poreskim dužnicima koji su se reprogramom obavezali na plaćanje duga u mjesečnim ratama i redovno plaćanje novih obaveza povećava poreski dug a da Poreska uprava ne pokreće prinudne mjere naplate, ministar finansija Darko Radunović je priznao da zakon ne poštuju u potpunosti kako bi tim dužnicima spasli poslovanje.

Iz Poreske uprave juče su naveli da su od početka primjene ovog zakona, skoro dvije godine, podnijeli zahtjeve za pokretanje stečaja na 42 dužnika.

“Imajući u vidu da će se ovaj mehanizam koristiti za sve obveznike kojima se ukinu rješenja o reprogramu, to se očekuje da će u prvom kvartalu 2019. godine na inicijativu Poreske uprave stečaj biti otvoren u oko hiljadu preduzeća. Poreska uprava koristi priliku da upozori obveznike na važnost redovnog servisiranja, kako tekućih, tako i reprogramiranih poreskih obaveza shodno donijetim rješenjima, imajući u vidu da će se aktivnost ukidanja rješenja o reprogramu, a samim tim i preduzimanja mjera prinudne naplate, nastaviti kod svih obveznika koji ne budu servisirali dospjele obaveze.

Vektra Nord otišla u stečaj, nema imovine ni novca

Privredni sud juče je objavio da je 15. novembra sudija Blažo Jovanić donio rješenje o uvođenju stečaja u kompaniji Vektra Nord na zahtjev Poreske uprave. Za stečajnog upravnika imenovan je Saša Zejak.

Ova kompanije koja je u vlasništvu grupe biznismena Dragana Brkovića, za poreze duguje 478 hiljada eura.

U obrazloženju rješenja Privrednog suda navedeno je da je utvrđeno da Vektra Nord nema nekretnine, da je njen žiro–račun u blokadi 1.417 dana, skoro četiri godine, a da je dug po blokadi računa 956 hiljada. Vektra Nord je 2008. dala najveću ponudu za kupovinu imovine bivše fabrike “Impregnacija drveta” iz Kolašina od 2,8 miliona eura, ali nikada nije platila punu cijenu već samo depozit od 280 hiljada eura. To nije smetalo da upravlja imovinom te kompanije. Ostali su dužni preko 20 zarada za oko 30 radnika, a doprinose im nijesu plaćali od 2010. godine.

Bonus video: