Južnokorejski go majstor nadmudrio kompjuter

Guglov program pobjedio je južnokorejskog šampiona u igranju kompleksne igre u tri od pet predvidjenih mečeva
80 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2016. 15:34h

Svjetski šampion u igri go, jednoj od najsloženijih igara na svijetu, uspio je danas da nadmudri vještačku inteligenciju i pobjedi Guglov kompjuterski program Alfago u igranju drevne kineske igre.

Južnokorejski majstor u igranju goa Ju Čang Hjuk (33) izjavio je nakon pobjede da je konačno uspio da pronađe slabost u softveru i tako pobjedi mašinu, navodi agencija AP.

"Ova pobjeda mi znači toliko da je ne bih mjenjao ni za šta na svijetu", prokomentarisao je uz osmijeh svjetski šampion.

Ju Čang Hjuk je naveo da vještačka inteligencija nije uspjela da adekvatno reaguje na njegove neočekivane poteze, što je dokaz da mašina ne može da se nosi s iznenađenjima.

Guglov program pobjedio je južnokorejskog šampiona u igranju kompleksne igre u tri od pet predvidjenih mečeva.

Današnji poraz pokazuje da ima još prostora za unapređivanje kompjuterskog sistema Alfago, uprkos tri izvojevane pobjede. Pobjednik osvaja nagradu u iznosu od milion dolara koja će biti donirana u humanitarne svrhe.

U igri go može se povući više poteza nego što postoji atoma u univerzumu, broja koji predstavlja izazov i za najmoćnije računare na svijetu, saopšteno je iz kompanije Google pre početka takmičenja.

Računarski sistem kreirao je Google, odnosno njegov londonski ogranak za vještačku inteligenciju – Dip Majnd.

Vrhunski igrači goa oslanjaju se na intuiciju kada biraju neku od skoro beskonačnog broja pozicija na tabli, što je predstavljalo težak izazov za izazivača u drugom uglu ringa.

Stručnjaci za vještačku inteligenciju su predvidjali da će biti potrebno makar deset godina da kompjuteri pobjede šampione u gou, ali se to promjenilo kada je Alfago prošle godine savladao evropskog šamiona u toj igri.

Go je igra za koju kažu da je nastala dve hiljade godina pre nove ere u Kini. Igrači s belim i crnim žetonima nastoje da zauzmu što veću teritoriju na površini koja ima 361 polje, uz bezbroj mogućih kombinacija.

Stotine hiljada ljudi pratilo je duel čovjeka i mašine na televiziji i Jutjubu.

Galerija

Bonus video: