Koji su internet domeni najpopularniji i kako je rangiran crnogorski .me

Korisnicima je posebno zanimljiv bio veliki broj registrovanih web stranica na domenu ".tk" koja se koristi na ostvru Tokelau u Novom Zelandu
141 pregleda 1 komentar(a)
državni domeni, Foto: Nominet
državni domeni, Foto: Nominet
Ažurirano: 12.03.2016. 11:22h

Britanski službeni registar za domene Nominet objavio je kartu svijeta koja se bazira na količini web stranica koje u državama koriste dovoslovne domene.

Korisnicima je posebno zanimljiv bio veliki broj registrovanih web stranica na domenu ".tk" koja se koristi na ostvru Tokelau u Novom Zelandu. Analitičari su objasnili da je veliki broj stranica zapravo rezultat činjenice što holandska firma Freenom od 2000. godine besplatno pruža registraciju na domenu ".tk".

Freenom takođe pruža usluge i u Maliju (.ml), Gaboni (.ga), Centralnoj Afričkoj Republici (.cf) i Ekvator Ginesi (.gq).

Prema raspoloživim podacima domen ".us" nije toliko popularan u Sjedinjenim Američkim Državama, s obzirom na to da postoji oko 123 miliona registracija na domenu ".com" koji se ne nalazi na karti jer ne pripada nijednoj državi.

Domen ".us" koji je pokrenut 1985. godine nikad nije bio pretjerano popularan u SAD, a sve do 2002. godine bio je dostupan samo vladinim institucijama i školama.

Što se tiče Crne Gore, prema podacima Nomineta u našoj zemlji na domenu ".me" registrovano je ukupno 997.123 web stranica.

Na karti se ne nalaze države čiji domeni nisu napisani latiničnim pismom.

Uvećanu ilustraciju domena pogledajte OVDJE.

Bonus video: