Podgorica domaćin najvećeg inženjerskog takmičenja u regionu

EBEC( European BEST Engineering Competition) je jedno od najvećih evropskih inženjerskih takmičenja
0 komentar(a)
Ebec Podgorica
Ebec Podgorica
Ažurirano: 09.03.2016. 11:46h

Svake godine u okviru Dana inženjera, studentska organizacija BEST Podgorica organizuje inženjersko takmičenje - EBEC, a ovogodišnje će se održati 11. i 12. marta, a pravo učešća će imati svi studenti tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih fakulteta, saopšteno je iz Udruženja evropskih studenata tehnike.

"Za takmičare ovo je savršena prilika da testiraju svoje inženjersko znanje i vještine, razmišljaju drugačije, dođu do originalnih rješenja i steknu nezaboravna iskustva. Nudi im se mogućnost rada u timu i razvoja timskog duha, kao i kreativnosti i praktičnih znanja. U zavisnosti od svojih afiniteta mogu učestvovati u jednoj od dvije discipline: Timski dizajn (Team Design) predstavlja jedno od najpopularnijih i najkreativnijih kategorija studentskih takmičenja i podrazumijeva rješavanje određenoginženjerskog problema konstruisanjem fizičke sprave koja vrši zadatu funkciju (dizalica, katapult, letjelica…). Sa limitiranim resursima i vremenom studenti treba da koriste svoje znanje i da u timu od četiri učesnika konstruišu traženu spravu. Napravljenu mašinu testiraju pred publikom i stručnim žirijem. Studija slučaja (Case Study) je druga kategorija takmičenja, učesnici dobijaju zadatak da riješe tehničko-menadžerski problem koji je stvaran ili često pojavljivani korporativni problem. Učesnici treba da obezbijede skup rješenja koji će istaći njihovo poznavanje problema, kao i tehnika za rješavanje takvog problema. U Case Study-ju učesnici imaju mogućnost da pokažu svoje znanje, iskustvo, originalnost i da istaknu retoričke sposobnosti", navodi se u saopštenju.

EBEC( European BEST Engineering Competition) je jedno od najvećih evropskih inženjerskih takmičenja.

"Do sada je oko 25.000 studenata imalo priliku da bude dio njega i oproba se u rješavanju određenih inženjerskih problema. Lokalne runde se organizuju na 98 univerziteta širom Evrope na kojima postoje BEST grupe, nakon čega slijede regionalne faze takmičenja. Po prvi put, od kada ova organizacija postoji u Crnoj Gori, regionalni EBEC – EBEC Balkan, će se od 6. do 8. maja odrzati u Podgorici. Tom prilikom će Podgoricu posjetiti 40 takmičara, pobjednika lokalnih rundi iz Beograda, Novog Sada, Niša, Mostara i Skoplja. Na samom kraju, oni najbolji učestvovaće u završnoj fazi takmičenja – EBEC Final u Beogradu", piše u saopštenju.

O ovom takmičenju profesor Slobodan Đukanović sa Elektrotehničkog fakulteta kaže:

"EBEC takmičenje svake godine privlači sve veći broj studenata, koji imaju priliku da se oprobaju u rešavanju zanimljivih inženjerskih izazova koje srećemo u svakodnevnom životu. Pravo je zadovoljstvo videti toliko studenata spremnih da testiraju svoje inženjersko znanje, koje se još uvek ne favorizuje dovoljno tokom studija."

Organizacija BEST- Udruženje Evropskih Studenata Tehničkih Fakulteta (eng. Board of European Students of Technology) je međunarodna studentska organizacija sa sjedištem u Briselu, osnovana 1989. godine. Prisutna je na 98 univerziteta u 33 evropske države, i okuplja preko 3500 evropskih studenata tehnike. BEST omogućava uspostavljanje komunikacije među evropskim studentima, razmjenu iskustava, širenje vidika, upoznavanje i razumijevanje drugih kultura, kao i posjete najznačajnijim evropskim institutima i kompanijama. Organizuje i akademske kurseve, gdje učestvuju eminentni evropski stručnjaci i univerzitetski profesori iz oblasti tehničkih nauka.

Bonus video: