Ovo je najbrži i najsnažniji automobil na svijetu

Monstruozni W16 motor zapremine osam litara isporučuje snagu od 1.500 konja, 25 odsto više nego u vejronu, a tu je i 1.600 Nm obrtnog momenta
425 pregleda 29 komentar(a)
bugati širon  (novina)
bugati širon (novina)
Ažurirano: 08.03.2016. 18:12h

Najbrži i najsnažniji automobil na svijetu otkriven jeprošle sedmice na sajmu automobila u Ženevi. Bugati širon (Chiron) može do maksimalne brzine od 420 km/h, ali se spekuliše da ovaj supersportski auto može da dostigne 461 km/h kada se ukloni elektronska blokada.

Monstruozni W16 motor zapremine osam litara isporučuje snagu od 1.500 konja, 25 odsto više nego u prethodnom modelu, bugati vejronu, a tu je i nevjerovatnih 1.600 Nm obrtnog momenta. Zasluge za povećanje performansi najviše idu na račun četiri turbopunjača koji su mnogo veći nego oni kod vejrona.

Direktor bugatija Volfgang Durhajmer opisao je ovaj automobil kao "apsolutnog fanatika snage" koji će, sa cijenom od 2,4 miliona eura, privući ekskluzivnu grupu klijenata.

“Ovaj auto u takozvanom 'hendling modu' ide 380 km/h. Dakle, do 380 km/h vozimo sa punom snagom na obje osovine, a kada dodamo drugi ključ u bravu, prelazimo u visokobrzinski način rada, i tada možemo do čak 420 km/h.”

Širon je specifičan i po tome što se prvi put u jednom serijskom automobilu na brzinomjeru pojavljuje brojka 500. Procjenjuje se da šironu za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba dvije i po sekunde.

Širon i dizajnom odlično reprezentuje Bugati u svijetu besmisleno brzih automobila. Svaka odluka o spoljašnjem izgledu bila je usmjerena ka dva osnovna cilja - da auto ne uzleti i da se što bolje probija kroz vazduh. Mada poprilično podsjeća na vejron, širon ima dosta karakterističnih detalja kao što su četvrtasti LED farovi, ili polukružna linija na bokovima.

“Iza ove linije se krije aktivni usisnik vazduha koji se proteže od B stuba do vrata, što poboljšava disanje motora i donosi bolje hlađenje, kazao nam jeAhim Anšajt, direktor dizajna u Bugatiju. "Inače, svaki element koji možete da vidite na automobilu je namijenjen performansama, povećanju snage i poboljšanju vozne dinamike".

Širon je dobio novu karoseriju od ugljeničnih vlakana, novu adaptivnu šasiju, visokoperformansno kvačilo i moćne kočnice. U Bugatiju kažu da je širon u krivinama mnogo upravljiviji. Planirana je proizvodnja od 500 primjeraka, od kojih je trećina već kaparisana.

Bonus video: